Energie

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) cere abrogarea articolelor din OUG 114 care fac referire la domeniul energiei

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi...

Autor: Răzvan Botea

27.08.2019, 17:52 100

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) spune că propunerea Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor potrivit căreia s-ar elimina prevederile care vizează sectorul de energie din OUG 114 este un benefică şi necesară pentru industrie.

„Prevederile din ordonanţă plafonează preţul gazelor la producător şi introduc o nouă contribuţie de 2%, având drept consecinţe negative creşterea artificială a preţului nereglementat şi reducerea investiţiilor. În plus, consumatorii cu adevărat vulnerabili nu sunt protejaţi prin aceste măsuri”, arată asociaţia într-un comunicat.

În prezent, în România există peste 400 de zăcăminte petroliere şi peste 13.000 de sonde active. Companiile din sector asigură peste 90% din consumul României de gaze naturale.

Pentru menţinerea constantă a nivelului producţiei de ţiţei şi gaze este nevoie de investiţii semnificative şi de un cadru de reglementare stabil, predictibil şi competitiv, mai spun reprezentanţii asociaţiei.

„Propunerea abrogării ordonanţei 114 este un semnal pozitiv. Este important să ne întoarcem la principii de legiferare realizate cu participarea experţilor şi consultarea mediului de afaceri, care să stimuleze activitatea de explorare si producţie pe termen lung şi care să diversifice piaţa de gaze,” spune Saniya Melnicenco, Preşedintele ROPEPCA.

OUG 114, ordonanţă adoptat de guvern la sfârşitul anului trecut, prevede o taxă pe cifra de afaceri a companiilor din energie de 2% şi plafonarea preţul gazelor naturale de producţie internă pentru populaţie şi CET-uri la 68 lei/MWh.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO