Energie

Atracţia verde: România, a 14-a cea mai bună ţară din lume pentru regenerabile

Atracţia verde: România, a 14-a cea mai bună ţară...

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2012, 17:08 1368

România a rămas una dintre cele mai atractive ţări din lume pentru investitorii în energie regenerabilă, arată datele dintr-un raport realizat de consultanţii de la Ernst & Young. Astfel, dintr-un total de 40 de ţări analizate România ocupă poziţia a 14-a la nivel global, la fel ca în ediţia precedentă studiului, înaintea unor pieţe cu tradiţe în domeniul regenerabilelor aşa cum este cazul Spaniei.

"Indicele general, care include punctajele pentru toate categoriile de energie regenerabilă - eoliană, solară, geotermală şi biomasă - plasează în continuare România între primele 15 ţări la nivel mondial privind atractivitatea pieţei locale pentru dezvoltarea de proiecte energetice în toate aceste domenii. Conform ultimelor date publice, producătorii de energie electrică din surse regenerabile au început deja să încaseze sume importante din partea statului român, ca urmare a cantităţilor livrate în primele patru luni ale acestui an. Printre cei mai mari producători se numără CEZ, Enel şi Energias de Portugal", spune compania de audit şi con­sul­tanţă internaţională Ernst& Young.

Indicele Ernst & Young analizează trimestrial cele mai atractive 40 de ţări din lume privind piaţa internă de energie regenerabilă, infrastructură şi compatibilitatea acestora cu tehnologiile individuale.

În funcţie de tehnologii, România este a 11-a cea mai atractivă ţară din lume pentru începerea unui proiect eolian şi a 21-a ţară în ceea ce priveşte investiţiile în parcuri solare. Unul dintre cei mai importanţi factori care plasează România printre cele mai atractive destinaţii pentru începerea unui proiect de energie regenerabilă se numără schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român care are o valoare de peste 10 mld. euro până în 2020.

Potrivit datelor Transelectrica, în primele patru luni ale anului producătorii de energie regenerabilă au încasat din această schemă de sprijin aproape 100 de milioane de euro sub forma certificatelor verzi.

Tot date ale Transelectrica arată că la începutul anului în România funcţionau 11 parcuri eoliene cu o capacitate de circa 1.000 MW.

În ceea ce priveşte energia solară lucrurile sunt abia la început, dar nu puţini sunt aceia care susţin că din această zonă ar putea răsări noul boom în ceea ce priveşte energia verde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO