Energie

Austria vrea să taxeze profitul făcut de companiile de petrol şi gaze cu până la 40%

Austria vrea să taxeze profitul făcut de companiile de...

Autor: Dorin Oancea

18.11.2022, 14:09 62

Guvernul austriac a anunţat vineri că intenţionează să introducă un impozit pe profit pentru companiile energetice, care va ajunge până la 40% pentru firmele de petrol şi gaze, relatează Reuters.

Măsura pune în aplicare un acord la nivelul Uniunii Europene pentru o taxă de cel puţin 33%, care vizează redistribuirea unei părţi din veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obţinut în urma creşterii preţurilor, determinată în mare parte de invazia Rusiei în Ucraina.

"Este, de fapt, un dividend de război", a declarat vicecancelarul austriac Werner Kogler despre profiturile suplimentare la o conferinţă de presă în care au fost prezentate planurile de impozitare.

"Lucrul important este că facem un pas spre o mai mare echitate", a spus Kogler, adăugând că preţurile plătite de consumatori au crescut şi ele.

Pentru companiile din domeniul petrolului şi gazelor, taxa de până la 40% se va aplica profiturilor care depăşesc cu 20% media din ultimii patru ani, dar companiile pot reduce rata de impozitare la 33% dacă investesc în surse regenerabile de energie, a precizat Ministerul de Finanţe într-o declaraţie.

Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie anul acesta până la sfârşitul anului viitor, a adăugat acesta.

Companiilor de energie electrică li se va aplica un sistem separat, care va intra în vigoare atunci când acestea vor câştiga 140 de euro (145 de dolari) pe megawatt/oră de energie. Pragul poate fi majorat la 180 de euro dacă aceste companii investesc în surse regenerabile, se arată în comunicat. Kogler a spus că rata de impozitare va fi atunci de 90%.

Taxa se va aplica de la 1 decembrie a acestui an până la sfârşitul anului 2023, se arată în declaraţie.

Taxele ar trebui să strângă aproximativ două până la patru miliarde de euro, a declarat ministrul de finanţe Magnus Brunner în cadrul conferinţei de presă, adăugând că dividendele speciale precum cele anunţate de firma de petrol şi gaze OMV şi de compania de utilităţi Verbund nu ar putea fi folosite pentru a reduce suma datorată.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO