Energie

Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din ţară şi principalul producător de îngrăşăminte, îşi închide temporar producţia de amoniac din cauza preţurilor la gaze: „Este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii”

Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din ţară şi...

Autor: Răzvan Botea

22.06.2022, 16:15 1428

Azomureş, cel mai mare consumator de gaze naturale din ţară şi principalul producător de îngrăşăminte, îşi suspendă temporar activitatea de producţie de amoniac, din cauza preţurilor la gaze, a anunţat compania, miercuri, printr-un comunicat de presă.

„Este grav ce se întâmplă astăzi pe piaţa gazelor naturale pentru majoritatea producătorilor europeni de îngrăşăminte. În România, continuăm dialogul cu autorităţile guvernamentale pentru a fi aplicat ajutorul economic oferit de Uniunea Europeană, aplicat deja în multe ţări europene. De exemplu, Bulgaria pune la dispoziţia industriei un preţ plafonat, de 72 Euro Mwh. Până astăzi, România nu a pus în aplicare schema de ajutor pentru industriile energo-intensive, deşi are la dispoziţie cadrul legal european. Ca producător ştim că este dificil să asigurăm cantitatea necesară pentru viitorul sezon agricol, dacă nu producem pe timpul verii. Schema Uniunii Europene trebuie aplicată şi în România”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureş.

Personalul de pe platforma Azomureş îşi va continua activitatea conform programului normal de lucru acolo unde este nevoie. În acest moment nu se ia în calcul şomajul tehnic, dar rămâne o opţiune dacă suspendarea activităţii se va prelungi, au mai anunţat reprezentanţii Azomureş.

Explozia unui terminal de export gaz lichefiat (LNG) în Statele Unite, probleme pe lanţul de transport al gazelor şi operaţiuni masive de stocare a gazelor pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023 au determinat din nou o creştere a preţului gazelor naturale.

„Piaţa europeană a gazelor naturale a înregistrat o creştere bruscă a preţului. În ultimele zile preţurile au urcat de la 80 euro/MWh la 125 – 130 Euro MWh”, mai transmit oficialii producătorului de îngrăşăminte.

Amoniacul este un produs intermediar obţinut din gaz, utilizat pentru fabricarea îngrăşămintelor. Azomureş va opri temporar producţia începând din 23 iunie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO