Energie

Băietii deştepţi din energie se întorc: Care sunt companiile care au transformat în profit criza energiei din 2021?

Băietii deştepţi din energie se întorc: Care sunt...

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2022, 00:08 7625

Anul 2021 a fost dramatic pentru unii furnizori de energie, pierderile suferite fiind de sute de milioane de lei în unele cazuri Există însă şi furnizori de energie, majoritatea neafiliaţi unor grupuri străine, care au făcut din 2021 un an de creştere excepţională.

Oameni din grupul original al „băieţilor deştepţi“ bifează din nou câştiguri, trans­formând în profit criza energiei din acest an. Printre cele mai mari creşteri de business sau printre companiile care au anunţat profituri record se numără MET Energy România, companie cu o cotă de 2,35% pe piaţă furnizării de energie, Energy Distribution Services (EDS) sau Renovatio Trading.

ZF a analizat datele financiare ale companiilor din domeniu, fiind evidenţiate doar firmele care apar în raportul din de­cembrie al ANRE privind cotele furni­zorilor de energie din segmentul concu­ren­ţial. Au fost excluse din analiză compa­niile afiliate unor grupuri, cum este cazul Enel sau E.ON, care deja au anunţat pierderi.

Piaţa furnizării de energie a fost puternic încercată anul trecut pe fondul exploziei preţului la energie, situaţia multor companii de profil devenind critică şi în contextul introducerii din noiembrie a unei scheme de sprijin pentru consumatori prin care s-au plafonat preţurile. Dar, în timp ce mulţi furnizori susţin că finanţarea acestei scheme s-a făcut din banii furnizorilor, există şi o categorie de companii care aparent câştigă din această situaţie.

Spre exemplu, MET Energy România a terminat anul trecut cu un business de 2,4 miliarde de lei, de 2,5 ori mai mare decât cel din 2020. Mai mult, compania a înregistrat un profit net de aproape 97 de milioane de lei faţă de pierderile de 82 de milioane de lei din 2020.

Potrivit unei informări publice, ANRE a precizat că în cadrul verificărilor realizate s-au identificat furnizori de energie care au utilizat metode de creştere artificială a preţului mediu ponderat de achiziţie pentru a intra în schema de plafonare a preţurilor.

Printre neregulile constatate de specialiştii din cadrul ANRE se numără încheierea la preţuri excesive de contracte de achiziţie intragrup sau chiar excluderea din datele declarate a contractelor de achiziţie de energie cu preţ mic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO