• Leu / EUR4.6540
  • Leu / GBP5.1867
  • Leu / USD4.1197
Energie

Bogdan Badea, preşedinte Hidroelectrica: Decizia Tribunalului de la Washington închide încă un capitol sumbru din saga băieţilor deştepţi

Secțiune susținută de Medlife Logo
Bogdan Badea, preşedinte Hidroelectrica: Decizia Tribunalului de la Washington închide încă un capitol sumbru din saga băieţilor deştepţi

Autor: Alina Botezatu

13 nov 2018 1095

Hidroelectrica a anunţat, marţi, că salută hotărârea Tribunalului Arbitral Internaţional de la Washington, ICSID, prin care au fost respinse pretenţiile financiare ale Alpiq AG (Elveţia) faţă de statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei.

„Practic, prin hotărârea pronunţată în data de 9 noiembrie a.c. instanţa a acordat câştig de cauză României, considerând nefondată solicitarea Alpiq AG (Elveţia) de a primi despăgubiri în valoare de circa 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica”, se scrie într-un comunicat de presă al Hidroelectrica transmis marţi.

Reprezentanţii companiei au reamintit că, după o serie de procese pierdute împotriva Hidroelectrica, Alpiq AG a deschis, în anul 2014, procedura de arbitraj internaţional, compania considerând că România a încălcat drepturile sale garantate prin Tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994).

În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat - între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil. Toate capetele acţiunii arbitrale au fost respinse prin hotărârea din 9 noiembrie.

„Decizia ICSID închide încă un capitol sumbru din saga baieţilor deştepţi. A fost o lecţie dură nu doar pentru companie, ci şi pentru economia românească în ansamblu. Faptul că Ministerul Energiei a câştigat această bătălie pentru români şi pentru Hidroelectrica nu poate decât să ne bucure. Ni se certifică faptul că, la capătul unei lupte de uzură, a fost făcută dreptate. Ne dorim ca, pe viitor, nimic să nu mai umbrească potenţialul companiei. Considerăm încheiate episoadele «băieţilor deştepţi» sau a investiţiilor făcute fără sens şi justificare economică. Hidroelectrica poate şi merită mai mult”, a declarat Bogdan Badea, preşedintele directoratului companiei.

Hidroelectrica estimează că, pentru anul 2018, va obţine un profit net de peste două miliarde de lei. Compania are prevăzute în planul de afaceri investiţii de peste 5,56 miliarde de lei pentru următorii cinci ani.

Ministerul Energiei a anunţat, luni, că a primit câştig de cauză într-un proces deschis de compania elveţiană Alpiq AG la Centrul Internaţional pentru soluţionarea diferendelor din domeniul investiţiilor din Grupul Băncii Mondiale (ICSID). În această dispută, pretenţiile Alpiq către Ministerul Energiei se ridicau la peste 1,8 miliarde de lei.

„Justiţia a dovedit că este imparţială şi nu pot decât să felicit echipa din Ministerul Energiei care s-a luptat pentru a obţine această decizie la ICSID. Aceasta înseamnă că aproape 2 miliarde de lei rămân în România”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6540
Diferență: 0,1183
Ieri: 4.6485
Azi: 4.1197
Diferență: 0,8223
Ieri: 4.0861
Azi: 5.1867
Diferență: 0,2803
Ieri: 5.1722
Azi: 4.1341
Diferență: 0,3666
Ieri: 4.1190