Energie

Boomul fotovoltaicelor: investiţii de peste 5,5 mld. euro în energia solară răsar la orizont. „Tot ce mai înseamnă industrie românească trebuie să fie implicată în acest val“

Boomul fotovoltaicelor: investiţii de peste 5,5 mld....

Autor: Roxana Petrescu

16.06.2022, 00:08 10006

Circa 65% din toată capacitatea care se va monta în următoarea decadă în proiecte de energie verde vor fi în proiecte solare Faţă de investiţiile în eoliene, unde importurile înseamnă cel mai mult dintr-un proiect, la solare industria locală are o şansă de dezvoltare reală De la 1.400 MW, cât are România acum în proiecte solare, în cel mai optimist scenariu, următorii zece ani ar putea aduce încă 9.000 MW şi investiţii de 5,5 mld. euro.

De la mici consumatori de energie la fabrici, ferme sau retaileri de mari dimensiuni, toţi văd în proiectele solare colacul de salvare din faţa facturilor record la energie. Dedeman, Penny şi Agricola Bacău sunt doar câteva dintre companiile care au decis să investească în panouri solare pentru a-şi acoperi parţial necesarul de energie.

Datele centralizate de ZF pentru Atlasul de Business al României, prima iniţiativă editorială care propune o colecţie de 40 de hărţi de business relevante pentru economia locală, arată că în perioada 2020- aprilie 2022 au primit avizele sau con­tractele de racordare la reţea peste 2.300 MW în proiecte de energie solară de mari di­mensiuni. La aceşti MW se adaugă proiec­tele persoanelor fizice sau micilor companii, cei care deodată s-au transformat în mici producători de energie, un club cu circa 14.000 de membri la finalul anului trecut.

Şi deşi în acest moment, pe datele publice ale Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transpot, capacitatea parcurilor eoliene în dezvoltare o depăşeşte pe cea a proiectelor solare, raportul se va modifica în mod cert, spun specialiătii din domeniu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO