Energie

Bucureştiul devine capitala caselor solare în 2023: Aici se va organiza cea mai mare competiţie din lume a caselor care îşi fac singure energia din soare

Bucureştiul devine capitala caselor solare în 2023:...

Autor: Roxana Petrescu

08.04.2021, 16:38 518

Bucureştiul va găzdui în 2023 cea mai mare competiţie internaţională a caselor solare, Solar Decathlon Europe (SDE), organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară şi sustenabilitatea în construcţii.

Momentul coincide cu un apetit major din partea consumatorilor casnici privind energia solară, mai bine de 18.000 de locuinţe putând să devină anul acesta prosumatori prin panourile fotovoltaice montate pe acoperiş.

Solar Decathlon Europe va ajunge la Bucureşti datorită unei echipe de organizare formată din EFdeN şi Energy Endeavour Foundation (EEF), iniţiativa primind sprijinul Ministerului Energiei, Ministerului Cercetării, dar şi al ENGIE România.

“Am fost de acord din primul moment să susţinem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiţiei Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluţie a construcţiilor sustenabile ce implică şi eficienţa energetică şI prosumatorii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul energiei.

Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la Bucureşti sunt aşteptate aproape 20 de echipe de studenţi.

“În cadrul concursului, timp de 2 ani, echipele se pregătesc pentru faza finală de două săptămâni de competiţie propriu-zisă ,în care se întrec, la fel ca în decatlonul atletic, în 10probe. Studenţii îşi organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta şi construi cu mâinile lor prototipul pe care îl înscriu în concurs. Pe parcursul celor 2 ani de pregătire, echipele de studenţi funcţionează ca nişte companii cu departamente care acoperă toate competenţele necesare punerii pe piaţă a unui produs, de la proiectare şi construcţie, până la marketing şi comunicare”, explică reprezentanţii SDE.

Iniţiată în 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, competiţia Solar Decathlon a provocat universităţile tehnice şi echipe de studenţI din întreaga lume să proiecteze, să construiască şi să pună în funcţiune prototipuri de clădiri eficiente şi inovatoare, utilizând surse regenerabile de energie.

EFdeN are spate experienţa participării la 4 ediţii ale competiţiei în ultimii 10 ani, în urma cărora au primit peste 40 de premii. Organizaţia are ca scop promovarea principiilor de dezvoltare durabilă cu aplicabilitate în domeniul construcţiilor.

Energy Endeavour Foundation are sediul în Olanda şi este o organizaţie de afaceri non-profit. Cu aprobarea Departamentului Energiei din SUA, Energy Endeavour Foundation supraveghează al doilea deceniu de activitate a competiţiei SDE în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO