Energie

Bulgaria deschide o anchetă privitoare la majorarea preţurilor electricităţii

Bulgaria deschide o anchetă privitoare la majorarea...

Autor: Catalina Apostoiu

15.01.2019, 00:05 348

Autorităţile bulgare vor lansa verificări simultane la diviziile locale de distribuţie de energie ale companiei austriece EVN şi companiilor din Cehia CEZ şi Energo-Pro ca răspuns la îngrijorările exprimate de companiile locale cu privire la o creştere puternică a preţurilor electricităţii, relatează Seenews.

O echipă comună a ministerului energiei şi autoriăţii din sector va ve­ri­fica în perioada 15 -21 ianuarie dacă di­viziile celor trei companii întrunesc ce­rinţele incluse în licenţă, se arată într-un comunicat al ministerului energiei.

Preşedintele autorităţii de reglementare a sectorului energetic urmează să convoace o reuniune a directorilor celor trei companii de distribuţie de energie, ai companiilor de stat care sunt principalii furnizori de electricitate pe piaţa liberă, Compania Naţională de Electricitate, Bulgarian Energy Holding, IBEX (Bursa Independentă de Energie a Bulgariei) şi Operatorul Sistemului de Electricitate, pentru a discuta paşii pentru majorarea volumelor de energie pe piaţa pentru ziua următoare şi pentru diminuarea riscurilor legate de cerere.

La reuniune va participa ministrul bulgar al energiei Temenuezhka Petkova.

În prezent, companiile de distribuţie de energie achiziţionează electricitatea de care au nevoie pentru a-şi acoperi pierderile de ordin tehnologic de pe piaţa pentru ziua următoare, volumele respective ajungând să reprezinte până la 30% din energia tranzacţionată pe acest segment al bursei IBEX.

Preţurile medii de bază de pe piaţa pentru ziua următoare a IBEX se află în creştere de la ânceputul acestui an. Acestea au atins un vârf de 183,6 leva (107,6 $/93,8 euro) pe MWh săptămâna trecută, situându-se la 141,2 leva la începutul acestei săptămâni.

Creşterea preţurilor este o problemă majoră pentru economia Bulgariei, cea mai săracă ţară a Europei, pentru că în ultimii ani avansul PIB-ului ţării s-a datorat consumului, iar acesta ar putea încetini în cazul unei majorări a ratei inflaţiei.

Preţurile mai mari sunt o problemă sensibilă pentru politicienii bulgari.

În luna noiembrie a anului trecut, mii de bulgari au blocat autostrăzi şi drumuri importante ca semn de protest împotriva creşterii preţurilor carburanţilor, majorărilor de taxe pentru cei mai în vârstă şi pentru maşinile mai poluante şi unei majorări aşteptate a primelor de asigurări auto.

Peste 2.000 de oameni au protestat în centrul Sofiei, nemulţumiţi de costul de trai în creştere.

Creşteri de preţuri sunt aşteptate nu numai pentru pâine în acest an, ci şi pentru toate bunurile şi serviciile, a estimat Mariana Kukusheva, preşedinte al Uniunii Naţionale a Brutarilor şi Producătorilor de Dulciuri, potrivit Novinite. Printre motivele din spatele majorărilor se află costurile în creştere legate de carburanţi, gaze naturale, electricitate şi salarii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO