Energie

Bulgaria ţine cu dinţii de cărbune, mergând împotriva curentului. În Germania, care renunţă la cărbune, buldozerele distrug sate şi peisaje pentru extinderea minelor

Bulgaria ţine cu dinţii de cărbune, mergând...

Autor: Catalina Apostoiu

27.03.2019, 00:05 2041

În 2018, regenerabilele au reprezentat peste 40% din mixul energetic, bătând cărbunele pentru prima dată.

În timp ce Uniunea Europeană încearcă să elimine dependenţa continentului de cărbune, Bulgaria se încăpăţânează şi amână decizii dure în detrimentul muncitorilor din mine, contribuabililor şi reţelei de energie, avertizează experţii, potrivit Balkan Insight.

În condiţiile în care UE s-a angajat să-şi decarbonizeze economia până în 2030, Bulgaria, membră a blocului din anul 2007, caută încă o exceptare pentru sectorul cărbunelui care duce lipsă de lichiditate.

În timp ce Uniunea Europeană îşi închide centralele termoelectrice bazate pe cărbune, guvernul bulgar prelungeşte sau acordă noi autorizaţii pentru extracţie de cărbune şi promite angajaţilor celei mai mari centrale de stat, Martiza East-2, că ei şi cei care-i vor urma se vor bucura de siguranţa locurilor de muncă până când ţara îşi va epuiza rezervele de lignit de calitate scăzută, în aproximativ 60 de ani.

Observatori ai industriei şi autorităţile de mediu spun că politica Sofiei cu privire la cărbune ignoră faptul că forţele de piaţă şi creşterea cotelor de carbon vor face ca energia generată din cărbune să devină prea scumpă pentru a concura, forţând statul fie să salveze producătorii, fie să-i închidă, acţiuni ce ar implica pierderea majorităţii celor 27.000 de locuri de muncă din sector.

Şi în Germania, cea mai mare economie europeană, sunt probleme în ceea ce priveşte sectorul cărbunelui.

Germania s-a angajat să-şi închidă toate centralele termoelectrice bazate pe cărbune până în 2038 cel târziu, propunând cel puţin 40 miliarde de dolari ca susţinere pentru regiunile afectate de trecerea la energia verde.

Anul trecut, regenerabilele au reprezentat peste 40% din mixul energetic, bătând cărbunele pentru prima dată.

Şi totuşi, în pofida noii strategii, sate întregi sunt rase de pe faţa pământului pentru a face loc extinderii minelor de cărbune. Iar localnicii protestează în van, scrie Deutsche Welle.

Mina de lignit Garzweiler II este la o aruncătură de băţ de Immerath, sat care nu va mai exista în curând. Ultimii locuitori au fost obligaţi să-şi părăsească locuinţele în 2017. De atunci, satul a rămas gol, înconjurat de câmpuri, un cimitir şi echipamentele grele ale companiei de energie RWE, care-şi extinde operaţiunile miniere din zonă de decenii.

De la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, o mulţime de sate vechi de secole au căzut victimă extinderii minelor din centrul minier al Germaniei. Iar lucrurile nu se vor opri aici. În următorii nouă ani, şi alte sate din Rhineland vor fi mai întâi abandonate şi mai apoi distruse.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO