Energie

Business Magazin. Cornel Eftenoiu a găsit pentru businessul lui cea mai bună resursă pentru care nu trebuie să plătească nici un ban: Soarele şi afacerea cu panouri solare unde şi-a dublat cifra de afaceri în 2020

Autor: Business Magazin

19.06.2021, 20:01 942

Antreprenor de când se ştie, pentru businessul său Cornel Eftenoiu a găsit de la bun început un investitor de durată, care nu a avut pretenţia de a primi acţiuni: soarele. El a dezvoltat o afacere cu sisteme fotovoltaice, care în plină pandemie şi-a dublat veniturile.

Darcom Energy a apărut ca urmare a unui interes pentru mediu pe care antreprenorul l-a dezvoltat încă din copilărie. „De când eram mic îmi doream să ajut natura, să construiesc ceva pentru a avea grijă de planetă şi voiam să creez soluţii de lungă durată pentru binele oamenilor.” A analizat mulţi ani piaţa, s-a documentat, a participat la diverse cursuri, a văzut ce se întâmplă în Europa şi în întreaga lume la nivel energetic, aşa că a decis să intre pe piaţa energiei regenerabile. „Este o piaţă cu un potenţial uriaş, în care te poţi dezvolta uşor, rapid şi eficient.”

Compania a fost creată în 2008 şi face parte dintr-un grup de firme constituit în 1992 – Darcom Group, care include companii active în mai multe domenii: tâmplărie de aluminiu şi PVC, tipografie şi print digital şi energie solară. „După ce am luat toate autorizaţiile de funcţionare am început activitatea cu partenerii noştri de la Victron Energy şi am pus soarele la treabă, aşa cum ne place nouă să spunem.

Astfel, de peste 13 ani oferim servicii de proiectare, comercializare, instalare, reparaţii şi întreţinere a sistemelor fotovoltaice de tip On-Grid, Off-Grid şi Hibrid.” Acum, idealul spre care se îndreaptă este reprezentat de casele solare sustenabile. „Şi totul începe cu un panou solar, primul pas în procesul de creştere a eficienţei energetice.”

Antreprenorul spune că Darcom Energy este un business în continuă creştere, care şi-a dublat cifra de afaceri în anul 2020, faţă de 2019. Anul trecut compania a înregistrat o cifră de afaceri de 13,5 milioane de lei, de la 5,6 milioane, rezultatul din 2019, potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Pentru anul în curs, el preconizează o creştere a cifrei de afaceri, „mai ales că programele susţinute de fondurile nerambursabile au deschis foarte mult apetitul celor care vor să achiziţioneze sisteme ce utilizează energie regenrabilă.” Şi zonele industriale au devenit mai interesate de eficientizarea costurilor, adaugă el. „Astăzi, un sistem este de 30 de ori mai ieftin comparativ cu acum 50 de ani, când s-a lansat. A fost o premieră istorică anul trecut, când energia din surse regenerabile a fost principala sursă de producţie de electricitate în Europa, depăşind combustibilii fosili. Potrivit datelor publicate de organizaţiile Ember şi Agora Energiewende, sursele regenerabile au produs 38% din electricitatea din UE în 2020, în creştere faţă de 34% în 2019. Această creştere a fost suficientă pentru a devansa, pentru prima dată, electricitatea produsă din combustibili fosili, care anul trecut a căzut la 37%.”

Sistemele energetice construite de Darcom Energy au o durată de viaţă de minimum 15 ani şi, din analizele companiei, reiese că 80% dintre clienţi sunt din zona industrială. „Avem fabrici, corporaţii, clădiri mari de birouri care îşi doresc eficientizare şi scăderea costurilor. Avem şi clienţi care au depozite foarte mari ce îşi doresc instalare de panouri şi pot deveni prosumeri, adică îşi pot vinde energia produsă. În ultimii ani, avem tot mai multe persoane fizice care îşi doresc să devină prosumeri.” Prosumatorii, explică Eftenoiu, sunt cei care nu doar consumă energie din reţeaua electrică, ci şi produc si livrează energie din surse regenerabile. Ei produc pentru consumul propriu şi injectează surplusul în reţea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică. „Legislaţia permite vânzare de până la 100 Kw. Din 2020 a devenit mult mai uşor să fii prosumer, iar Darcom Energy se ocupă de acest aspect, prin consultanţă şi autorizaţii.”

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO