Energie

CA al Complexului Energetic Hunedoara a decis intrarea voluntară în insolvenţă a companiei

CA al Complexului Energetic Hunedoara a decis intrarea...

Autor: Alina Oprea

29.12.2015, 14:18 171

"Cererea de intrare voluntară în insolvenţă a fost depusă la Tribunalul din Hunedoara, această decizie fiind luată de Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara luni seara, după o analiză complexă a situaţiei companiei. Acţionarul majoritar, statul român, prin Ministerul Energiei, va propune un administrator judiciar, urmând ca instanţa să decidă care va fi acesta", au afirmat marţi reprezentanţii Consiliului de Administraţie.

Ei au precizat că măsura de intrare voluntară în insolvenţă este o formă de protecţie de care compania are nevoie împotriva creditorilor, care cer executarea silită.

"În plus, Complexul Energetic Hunedoara are conturile poprite, iar insolvenţa voluntară ar rezolva şi această problemă", au adăugat reprezentanţii CE Hunedoara.

Complexul energetic are în prezent 6.257 de angajaţi, iar datoriile se ridică la 1,2 miliarde lei.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a vizitat luni CE Hunedoara, cerând conducerii companiei să îşi asume situaţia dezastruoasă în care se regăseşte aceasta şi să ia măsuri pentru a împiedica intrarea în faliment, a scris oficialul pe contul său de Facebook. El s-a întâlnit şi cu sindicatele din minerit şi autorităţile locale.

"Am cerut conducerii Complexului Energetic Hunedoara să îşi asume situaţia în care se găseşte compania, să înţeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase şi să împiedice alunecarea înspre o situaţie fără remediu. Starea dezastruoasă este rodul unor comportamente economice defectuoase care au pus în pericol însăşi existenţa companiei. Cine nu înţelege că e nevoie să îndreptăm rapid greşelile din trecutul îndepărtat sau mai apropiat nu va face echipa cu noi", a afirmat ministrul pe reţeaua de socializare.

El a arătat că este momentul în care depolitizarea şi reprofesionalizarea companiei nu mai pot fi amânate sub nicio formă.

Totodată, acţiunile din perioada următoare vor viza problemele de mediu, asigurarea stocurilor minime de cărbune, precum şi consolidarea financiară a societăţii.

Ministrul a afirmat că situaţia financiară a companiei este dezastruoasă că s-ar putea ajunge chiar la faliment, situaţie pe care o consideră "complet inadmisibilă", întrucât ar genera o problemă socială "enormă" în Valea Jiului, dar şi o problemă de siguranţă a sistemului energetic naţional.

"Aştept de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara să înţeleagă că de acţiunile ei depinde soarta a zeci de mii de familii din Valea Jiului. Nu ne permitem nicio greşeală şi nicio ezitare şi e de datoria mea să îi atenţionez pe toţi cei implicaţi că gravitatea situaţiei poate aduce cu sine repercusiuni majore pentru toţi actorii implicaţi", a mai spus ministrul.

Grigorescu declara, la finele lunii noiembrie, că a cerut o informare zilnică privind situaţia Complexului Energetic Hunedoara, unde sunt probleme financiare, multe cereri de insolvenţă, stocuri de cărbune reduse şi un plan de restructurare a cărui finalizare este în întârziere.

"La Complexul Hunedoara este un număr foarte mare de cereri de insolvenţă, o parte dintre acestea au fost rezolvate. Situaţia nu este simplă. La această dată, stocurile de cărbune sunt departe de ceea ce ne-am fi dorit. Am cerut, în acest context, să am o informare zilnică cu privire la parametrii companiei, am cerut un plan clar de funcţionare, până la sfârşitul acestei ierni, cu identificarea realistă a resurselor pe care le avem, a parametrilor în care putem funcţiona. (...) Am o situaţie în fiecare dimineaţă, ştiu cum stau lucrurile acolo", spunea ministrul la acel moment.

De asemenea, fostul ministru al Energiei Andrei Gerea afirma în septembrie că societatea din Hunedoara poate intra în orice moment în insolvenţă, având în vedere situaţia dificilă a companiei, după pierderile înregistrate în 2013 şi 2014.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara şi, de asemenea, este singura societate care furnizează agent termic în municipiul Deva şi în oraşele din Valea Jiului. În structura Complexului Energetic Hunedoara sunt incluse minele de huilă Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, alături de termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Complexul, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO