Energie

Călin Metes, deputy CEO Franklin Templeton Investments Bucureşti: Această tranziţie este importantă pentru România. Este o oportunitate de a atrage finanţări atât din fonduri europene cât şi din partea investitorilor strategici, pentru a derula investiţii în noi capacităţi de energie şi resurse

ZF Power Summit 2021.

Călin Metes, deputy CEO Franklin Templeton Investments...

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.02.2021, 16:13 168

Călin Metes, deputy CEO (director general adjunct) pentru Investiţii la Franklin Templeton Investments Bucureşti, consideră că tranziţia energetică poate reprezenta pentru România o oportunitate de a atrage finanţări pentru a derula investiţii în domeniul energetic.

„Această tranziţie este importantă pentru România. Este o oportunitate de a atrage finanţări atât din fonduri europene cât şi din partea investitorilor strategici, pentru a derula investiţii în  noi capacităţi de energie şi resurse”, a spus Călin Metes, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

El a adăugat că pe termen lung, investiţiile în domeniul energetic vor avea beneficii pentru „toţi”, acestea traducându-se prin asigurarea securităţii energetice, crearea locuri de muncă.

„Sperăm că o parte din aceste finanţări să aibă loc şi prin intermediul Bursei de Valori Bucureşti. Sperăm ca listarea Hidroelectrica la BVB să ofere o nouă oportunitate companiilor româneşti să acceadă finanţările de care au nevoie pentru fianlizarea acetsor investiţii.”

Alte declaraţii:

Nu mai suntem acţionari în Nuclearelectrica din acest an. Dar poziţia Fondului Proprietatea a fost aceeaşi, anume faptul că realziarea de investiţii în domeniul energetic trebuie să aibă în vedere, pe lângă considerentele de strategie de asigurare a securităţii energetice a ţării, şi această componentă financiară de rentabilitate, pe care orice proict de investiţii trebuie să îl aibă.

În măsura în care realizarea de investiţii în sistemul energetic nu generează şi un radament pentru cei care fac aceste investiţii, deci dacă acste investiţii nu au un randement pozitiv se distruge valoarea.

Suntem adepţii realizării de investiţii care au criterii de rentabilitate şi randament care să acopere cel puţin costul capital.

Hidroelectrica, care are rezultate foarte bune şi un randament foarte bun a cee ace înseamnă rentabiltatea capitalului, înseamnă că şi investiţiile pe care ea le va realiza în continuare trebuie să aibă o rentabilitate cel puţin la fel de bună. Este dificil de realizat acest lucru, dar este ceea ce compania şi managemntul şi noi avem în vedere când ne uităm la aceste proiecte.

De aceea este important modul în care se structurează investiţiile, care este structura capitalului. Aceste elemente sunt important în realizarea unui mixt correct de organziare a unei investiţii astfel încât să se maximizeze rentabilitatea.

Acţiuni Petrom- suntem acţionari cu 7% din această companie, nu pot să fac publică nicio remarcă. De-a lungul timpului, tranzacţiile pe care le-am făcut au ajutat dezvoltarea BVB, deoarece am creat lichiditate, aspect care a permis ca Bursa să fie considerată emergentă. Sperăm ca cei de la Hidroelctrica să se listeze la BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO