Energie

Canicula şi penele de curent îi fac pe români să cumpere tot mai multe sisteme de stocare a energiei. Investiţia variază între 2.000 de euro şi 7.000 de euro

Canicula şi penele de curent îi fac pe români să...

Autor: Cristina Bellu

05.08.2024, 11:35 2851

Românii încep să devină tot mai preocupaţi de soluţii de stocare a energiei care să le ofere o mai mare independenţă energetică, dar şi continuitatea alimentării cu energie electrică în perioadele critice, precum cele caracterizate de caniculă intensă sau de pene de curent frecvente.

În acest context, cererea pentru astfel de sisteme a crescut de la aproximativ 100 de unităţi anul trecut la câteva sute de solicitări în ultimele două luni ale acestui an, arată o analiză a Darcom Energy, companie românească activă de 15 ani în sectorul energiei regenerabile.

„În perioadele lungi de caniculă, întreruperile de la reţeaua electrică devin tot mai frecvente şi mai îndelungate. Aceste întreruperi cauzează disconfort atât în locuinţe, cât şi în fabrici sau birouri, însă există soluţii pentru a asigura continuitatea alimentării cu energie electrică, de la câteva ore până la câteva zile, indiferent dacă sunt sau nu panouri fotovoltaice instalate,” explică Cornel Eftenoiu, fondator şi CEO al Darcom Energy.

Potrivit acestuia, consumatorii care nu deţin panouri fotovoltaice îşi pot procura, pentru aproximativ 2.000 de euro, sisteme care stochează energia atunci când reţeaua electrică este funcţională şi o eliberează la nevoie, asigurând continuitatea alimentării cu energie.

Totodată, consumatorii care deţin deja un sistem fotovoltaic, pot să îşi cumpere, pentru cel puţin 7.000 de euro, sisteme scalabile care pot fi adăugate la sistemul existent. Acestea sunt capabile să alimenteze o fabrică întreagă pentru o zi, cu o capacitate de stocare de la 3 kWh până la câteva sute de kWh.

„Aceste sisteme ajută la managementul inteligent al energiei şi protecţia împotriva fluctuaţiilor, pe lângă alimentarea continuă cu energie. Un aspect foarte important este că trecerea de la reţea la stocare se face sub o secundă, ceea ce înseamnă că alimentarea şi funcţionarea echipamentelor electrice nu se întrerupe,” adaugă Cornel Eftenoiu.

Darcom Energy activează pe piaţa de energie din România de 15 ani, iar în 2023 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24