Energie

Care sancţiuni? În luna mai, importurile oficiale de gaze naturale din Rusia au depăşit în Europa livrările din SUA, deşi marile puteri din UE susţin pe hârtie că Rusia trebuie izolată

Care sancţiuni? În luna mai, importurile oficiale de...

Autor: Ştefan Stan

16.06.2024, 10:00 29509

În luna mai, pentru prima dată în aproape doi ani, importurile de gaze naturale din Rusia au depăşit în Europa livrările din SUA, în ciuda eforturilor regiunii de a se debarasa de combustibilii fosili ruşi de la invazia la scară largă a Ucrainei, scrie FT. 

În timp ce factori punctuali au determinat această inversare, ea evidenţiază dificultatea de a reduce în continuare dependenţa Europei de gazul din Rusia, mai multe ţări est-europene depinzând încă de importurile de la vecinul lor.

"Este surprinzător să vedem cum cota de piaţă a gazului rusesc şi a [gazului natural lichefiat] creşte în Europa după toate prin câte am trecut şi după toate eforturile depuse pentru a decupla şi a elimina riscurile legate de aprovizionarea cu energie", a declarat Tom Marzec-Manser, şeful departamentului de analiză a gazelor din cadrul companiei de consultanţă ICIS.

După invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Moscova şi-a redus livrările de gaze prin conducte către Europa, iar regiunea a intensificat importurile de GNL, care este transportat pe nave specializate, SUA fiind un furnizor important.

SUA au depăşit Rusia ca furnizor de gaze pentru Europa în septembrie 2022 şi, din 2023, au reprezentat aproximativ o cincime din aprovizionarea regiunii.

Dar luna trecută, gazele ruseşti prin conducte şi transporturile de GNL au reprezentat 15% din totalul livrărilor către UE, Marea Britanie, Elveţia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina şi Macedonia de Nord, potrivit datelor ICIS.

GNL din SUA a reprezentat 14% din aprovizionarea regiunii, cel mai scăzut nivel din august 2022, arată datele ICIS.