Energie

Care sunt noii căutători de „aur negru“ din România şi ce planuri de investiţii au? Aflaţi la ZF Power Summit, 19-20 februarie

Spencer Coca, directorul general al Mazarine Energy

Autor: Roxana Petrescu

12.02.2019, 00:05 802

Mazarine Energy, în spatele căreia se află gigantul american Carlyle, cel mai mare fond de private equity din lu­me, a preluat anul trecut încă 9 peri­metre de ţiţei în România de la OMV Petrom, tranzacţia pri­mind recent şi avizul Consi­liului Concurenţei.

La finalul anului 2016 însă, Maza­rine Energy România a preluat toate drepturile şi obligaţiile pentru 19 acorduri petroliere de concesiune deţinute de OMV Petrom, împreună cu bu­nu­rile, drepturile reale şi angajaţii im­plicaţi în exploatarea câmpurilor petrolifere.

Tot în 2016, Carlyle Group, acţionarul com­paniei, a făcut o injecţie de capital de 500 de mi­lioa­ne de dolari în conturile Mazarine Energy (Olan­da, entitatea care controlează filala locală - n.red.) după ce firma a raportat un succes în zona de explorare şi producţie din Tunisia. 

Spencer Coca, directorul general al Mazarine Energy, vine la ZF Power Summit 2019 pentru a dezbate alături de cei mai puternici jucători din domeniul hidrocarburilor ce potenţial mai are România în acest domeniu strategic.

Mazarine Energy este acum unul dintre cei mai interesanţi exponenţi ai noului val de in­ves­titori în petrolul şi gazul din Ro­mânia, diferenţa faţă de cei­lalţi competitori fiind forţa finan­ciară din spatele său, co­losul Carlyle.

Acelaşi Carlyle este şi în spa­te­le Black Sea Oil & Gas (BSOG), prima companie implicată în noile pro­iecte de explorare şi producţie din Marea Neagră care a anunţat că merge mai departe cu investiţia.

Care sunt planurile de investiţii pentru această nouă categorie de exploratori? Care este poten­ţia­lul pe care România îl mai are onshore? Cât de atrac­tiv este actualul preţ al barilului de petrol pen­tru exploatarea zăcămintelor mature? Care sunt provocările acestui do­meniu, atât pe zona de teh­nologie, cât şi pe partea de disponibilitate a resursei umane sau de fiscalitate? Cum poate fi completat acest club al noilor investi­tori în zona de exploatare a ză­cămintelor mature?

Toate aceste teme vor fi dezbătute alături de cei mai importanţi jucători din domeniul hidrocarburilor, aceştia acceptând şi în 2019 invitaţia la dialog lansată de ZF Power Summit, evenimentul dedicat în ex­clu­sivitate temelor ener­ge­tice, organizat pentru al optulea an consecutiv de Ziarul Financiar.

ZF Power Summit, conferinţa care s-a transformat într-o referinţă pentru piaţa energiei prin calibrul invitaţilor săi şi prin calitatea dezbaterilor, va avea loc anul acesta în perioada 19-20 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, din Bucureşti.

 

Statul român a încasat în 2017 din redevenţele aplicate exclusiv producţiei de gaze circa 200 mil. dolari, la o producţie de 10 miliarde de metri cubi realizată în proporţii aproape egale de Petrom şi Romgaz. Deja, 10% din poducţia de gaze a României este realizată offshore, din zona de mică adâncime a Mării Negre, de Petrom, fiind taxată identic cu cea realizată pe uscat.

 

Spencer Coca, directorul general al Mazarine Energy

Spencer Coca, directorul general al Mazarine Energy, vine la ZF Power Summit 2019 pentru a dezbate alături de cei mai puternici jucători din domeniul hidrocarburilor ce potenţial mai are România în acest domeniu strategic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO