Energie

Casa ta poate deveni o sursă de energie regenerabilă. Cum poţi deveni un proconsumator, producător şi consumator de energie, accesând fonduri în cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu

Casa ta poate deveni o sursă de energie regenerabilă....

Autor: Mircea Nica

24.05.2019, 15:48 2604

Proconsumatorul, clientul final care deţine o instalaţie de producere a energiei cu o putere mai mică de 27 kW la nivelul imobilului, dar care consumă în acelaşi timp energia regenerabilă produsă, are un număr de 12 paşi prin care poate începe producţia de energie fotovoltaică, incluzând procesul de instalare şi avizare.

”Este importantă şi o analiză economică pentru că aceasta va fi schimbarea care va mişca balanţa privind consumatorii din România. Ghidul prezintă o lista completa pe care un client oarecare trebuie să îl facă pentru a putea intra în categoria de proconsumator,” a spus în cadrul lansării ghidului proconsumatorului Mihai Toader-Pasti, cofondator energiaTa, proiectul care a apărut din dorinţa de a folosi energia produsă de casa solară EFdeN, un proiect educaţional românesc susţinut de ENGIE Romania, şi coordonator Ghid.

O primă etapă pentru începerea procesului de a deveni proconsumator o constituie certificatul de urbanism, urmat de avizul de plasament, stabilirea soluţiei de racordare, avizul tehnic de racordare, elaborarea contractului de racordare, contractul de execuţie, anunţarea începerii lucrărilor, anunţarea finalizării lucrărilor şi eliberarea adeverinţelei de confirmare a plăţii cotelor de 0,1% şi 0,5%, procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, punerea sub tensiune de probă a instalaţiilor de utilizare, certificatul de racordare şi în final contractul de vânzare şi cumpărare de energie.

„Uneori s-ar putea să fie solicitate mai multe documente în funcţie de situaţia fiecărui imobil. Pintr-o analiză şi cercetare am realizat acest ghid de 12 paşi pentru a fi clar şi accesibil pentru orice consumator care îşi doreşte să devină proconsumator. De asemenea, iniţial tot procesul prevedea 62 de etape, iar acum, după mai multe modificări am ajuns la 12 etape clare,” a spus Mihai Toader-Pasti.

În urma demarării programului naţional coordonat de Administraţia Fondului de Mediu pentru imobilele care vor să îşi instaleze panouri fotovoltaice, instituţia are în plan un buget de 145 milioane de euro din fonduri europene, prin care aproximativ 35.000 de locuinţe le vor putea accesa în prima sesiune.

„Finanţarea este de 20.000 de lei pentru fiecare imobil, iar în prezent am reuşit să evaluam toate solicitarile urmând să anunţăm o lista cu cei care au fost respinşi, dar sunt aproximativ 270  de instalatori la nivel naţional care vor putea implementa programul privind panourile fotovoltaice,” a spus Cornel Brezuică, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Pe fondul dezvoltării, panourile fotovoltaice au devenit un subiect de interes major şi utilizarea lor a crescut, iar aceasta reprezintă o soluţie prin care se elimină anumite costuri de distribuţie a energiei, astfel investiţia în tehnologia fotovoltaică poate fi recuperată în aproximativ 7 ani prin scăderea facturilor de energie electrică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO