Energie

Cât de pregătită este România din punct de vedere energetic pentru această iarnă? Aflaţi de la cei mai mari producători la conferinţa ZF Energie

Cât de pregătită este România din punct de vedere...

Autor: Roxana Petrescu

04.12.2019, 10:00 236

Evenimentul va avea loc pe 12 decembrie la hotelul Radisson, Bucureşti.

Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, şi Sorinel Boza, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, doi dintre cei mai mari producători de energie din România, vin la o nouă ediţie a conferinţei ZF Energie pen­tru a discuta despre starea siste­mu­lui energetic local în prag de iarnă.

Tema conferinţei de anul acesta este „Cât de pregătită energetic este România pentru iarna 2020 şi cum relansăm investiţiile?“.

Evenimentul va avea loc pe 12 decembrie la hotelul Radisson, Bucureşti.

De la exportator net de energie, România a ajuns în vulnerabila poziţie de a importa energie de la vecinii săi pentru a-şi acoperi consumul. Mai mult, anul trecut, pentru prima dată în miez de iarnă, marile termo­cen­trale care compun Complexul Energetic Oltenia au avut probleme în asigurarea stocurilor de cărbuni, lucru care mai departe s-a văzut în preţul energiei.

 

În acest context apar mai multe întrebări:

Cât la sută din parcul de producţie de energie este capabil să treacă iarna? Cine stă pe loc şi pe cine se bazează sistemul?

Care este situaţia alimentării cu cărbune a marilor termocentrale astfel încât să fie evitată o situaţie ca în iarna trecută?

La ce preţ al energiei ar trebui să ne aşteptăm în această iarnă?

Acestea sunt doar câteva dintre temele pe care le vom dezbate alături de doi dintre cei mai mari producători de energie locali, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi cea mai valoroasă companie din portofoliul statului român, a încheiat primele nouă luni din 2019 cu afaceri de 3,3 mld. lei, în urcare cu 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 22%, la 1,3 mld. lei. În primele nouă luni ale anului energia electrică livrată din producţie proprie a fost de 11,99 TWh, în scădere comparativ cu 13,81 TWh în cursul primelor nouă luni din 2018, în timp ce energia electrică totală vândută a ajuns la 12,91 TWh, în scădere faţă de 14,33 TWh. Pe de altă parte, Complexul Energetic Oltenia se luptă pentru a obţine o schemă de sprijin în vederea acoperirii costurilor cu achiziţia certificatelor de emisii.

Cum cred că vor termina anul 2019 şi care sunt planurile de investiţii pentru 2020 ale celor doi mari producători?

Aflaţi la noua ediţie a conferinţei ZF Energie „Cât de pregătită energetic este România pentru iarna 2020 şi cum relansăm investiţiile?“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO