Energie

Cătălin Drăguleanu, Ariston Thermo: „Când privatizezi tot în energie şi ai jucători mici, nu te poţi aştepta la investiţii mari“

Cătălin Drăguleanu, Ariston Thermo: „Când...

Autor: Bogdan Alecu

18.05.2018, 00:07 646

Numărul locuinţelor branşate la reţeaua naţională de gaze va creşte în viitor, însă acest proces este limitat în prezent în condiţiile în care lucrările sunt aşteptate să vină dinspre jucători privaţi care sunt interesaţi în primul rând de profit.

„Efectiv, branşamentele de gaz vor fi realizat tot de marii jucători. Au bani şi îşi amortizează banii pe termen lung. Firmele acestea mici, cum mai vedem în Teleorman sau Constanţa, nu vor face ei branşamentele, tot cei mari le vor face. Dar odată ce le-ai dat reţelele, nu prea ai cum să îi obligi. Iar acum reţelele generează venituri şi le aduc bani. Odată ce fiecare companie poate vinde şi curent electric şi gaze, fiecare va încerca să acapareze cât mai mult şi să ofere clienilor servicii cât mai complete. Pe termen scurt va fi o concentrare doar pe zona aceasta de a securiza un parc de clienţi, după care vor merge pe cucerire“, a spus Cătălin Drăguleanu, Country Mana­ger Ariston Thermo România.

În România, din cele circa 8 mi­li­oane de locuinţe, jumătate sunt încăl­zite cu lemne, două milioane sunt încălzite cu gaz şi două milioane sunt conectate la un sistem centralizat.

În special în mediul rural şi chiar în unele oraşe în continuare nu există reţea de gaze, iar locuitorii sunt obligaţi să se încălzească cu sobe pe cărbuni sau lemne. Alternativa, centrala pe peleţi, este în continuare una costisitoare, ajungând şi la 15.000 - 16.000 de lei, faţă de 2.500 - 3.500 de lei cât costă o centrală pe gaz.

Spre exemplu, faţă de puţin peste 30% din locuinţe racordate la sistemul de gaze în România, în Ungaria, ţară care nu dispune de resurse de gaze, procentul urcă la peste 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO