Energie

Ce afaceri au Cristi Borcea şi familia sa

Ce afaceri au Cristi Borcea şi familia sa

Autor: Radu Bostan

04.03.2014, 14:52 15272

Gaspeco L&D, companie specializată pe comerţul cu combustibili şi controlată de mama omului de afaceri Cristian Borcea, fostul finanţator al Dinamo, a încheiat anul 2012 cu pierderi de 10,7 mil. lei (2,4 mil. euro) după un profit net de 11,5 mil. lei (2,7 mil. euro) în 2011, an în care compania era încă deţinută de grupul OMV Petrom.

► Ce afaceri are George Copos: hoteluri, panificaţie şi motoare electrice

► Ce afaceri are Gică Popescu

Gaspeco L&D a fost divizia de gaz petrolier lichefiat (GPL) a OMV Petrom până în 2012, când grupul a decis să renunţe la această activitate din cauza unei schimbări de strategie. Petrom LPG se ocupa cu îmbutelierea de GPL în fabricile de la Negoieşti (Prahova) şi Timişoara, precum şi distribuţia de butelii în întreaga ţară, vânzarea şi distribuirea de propan, vânzarea şi distribuirea de GPL auto.

În 2012, firma a fost cumpărată de Crimbo Gas International, deţinută de Elena Borcea (64 de ani), mama fostului acţionar al echipei Dinamo, şi Corneliu George Gâdoiu, fiecare având 50% din acţiuni. După achiziţie, Petrom LPG a fost redenumită Gaspeco L&D. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 3% în 2012 faţă de 2011, de la 513 mil. lei la 529 mil. lei, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Corneliu Gâdoiu este asociat cu Cristian Borcea şi în compania Transpeco Logistics & Distribution, care se ocupă cu transportul de carburant lichid, gaze lichefiate şi butelii. Principalii clienţi sunt OMV, Petrom şi Rompetrol, potrivit site-ului companiei.

Borcea mai deţine, prin intermediul firmei Crimbo Gas 2000, o reţea de 21 de staţii de alimentare cu GPL. În trecut, afacerile cu GPL ale lui Borcea au făcut subiectul unor tranzacţii, segmentul de butelii fiind preluat în 2008 de firma olandeză SHV. Compania a activat timp de trei ani pe piaţa locală sub brandul Primagaz, dar în ianuarie 2012 s-a retras din România. Segmentul de distribuţie a ajuns în 2008 la Rompetrol, care a cumpărat un număr de 150 de staţii de comercializare de autogaz de la firmele lui Borcea.

Articol republicat, apărut iniţial în ediţia din 05.07.2013 a Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO