Energie

Ce efect va avea OUG 114 în sectorul de energie: Profitul va scădea, investiţiile vor fi amânate, iar piaţa va fi distorsionată

Ce efect va avea OUG 114 în sectorul de energie:...

Autor: Departamentul Economic

05.02.2019, 14:07 528

Producătorii de energie spun că aplicarea prevederilor OUG 114 va duce la scăderi ale investiţiilor, reduceri ale cifrelor de afaceri, iar prevederile actului normativ încalcă regulile concurenţei, ducând, doar în cazul Nucleearelectrica, la o reduce de şase ori a indicatorilor de profitabilitate.

Într-un document al ANRE care cuprinde observaţiile companiilor la respectivul act normativ şi la metodologia ANRE de stabilire a preţurilor pentru energia electrică vândută de producători, Nuclearelectrica apreciază că scăderea indicatorilor de profitabilitate afecteaza major capacitatea de a finanţa proiectele majore de investiţii aflate în derulare, printre care retehnologizarea Unitatii 1, investiţie de 1,5 miliarde de euro. Nuclearelectrica este în pericol de a trebui să-şi asigure finaţarea proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 în proporţie de 100% din fonduri proprii. „Modelul nostru iniţial prevedea pentru retehnologizare o finanţare cu structura 43% fonduri proprii şi 57% împrumuturi”, arată documentul.

„Reîntoarcerea la un regim de preţuri reglementate pentru producătorii de energie electrică va avea drept consecinţă imediată creşterea preţurilor pe piaţa concurenţială, cu efecte negative asupra economiei României în ansamblu, încrederii investitorilor în predictibilitatea politicilor în domeniul energetic şi valorii de piaţă a companiilor afectate. Acest aspect este deja vizibil pe piaţa OPCOM, preţul energie crescând accelerat din momentul aprobării OUG 114/2018. Piaţa românească de energie se distorsionează şi se încurajează importul de energie în condiţiile unui preţ ridicat pe piaţa noastră, realizând-se astfel un transfer de profit din economia românească spre cea străină. In timp, întreaga economia românească va fi afectata ca urmare a scăderii competitivităţii ceea ce va antrena o scădere a creşterii economice”, arată răspunsul Fondului Proprietatea.

Obligarea Hidroelectrica să vândă energie la preţuri reglementate, mai notează Fondul Proprietatea, a fost identificată de către administratorul judiciar al societăţii ca reprezentând una dintre cauzele care au condus la insolvenţa companiei. „De asemenea, dorim să reamintim pe această cale că SN Nuclearelectrica SA este o societate listată la Bursa de Valori Bucureşti, obligarea societăţii să vândă energie la preţuri reglementate putând avea consecinţe negative cu privire la valoarea societăţii şi posibilitatea acesteia de a realiza investiţiile strategice planificate de societate. În ceea ce priveşte societatea Hidroelectrica există în prezent o strategie de listare a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti. În acelaşi timp, Hidroelectrica este cel mai important activ din portofoliul Fondul Proprietatea, fond listat atât la Bursa de Valori Bucureşti cât şi la London Stock Exchange. Astfel, în situaţia în care cantităţile de energie vândute pe piaţa reglementată vor fi semnificative, afectând în mod semnificativ situaţia financiară a societăţii, încrederea investitorilor în piaţa de capital va scădea în mod semnificativ cu efect negativ asupra preţului acţiunilor vândute de societate în cadrul ofertei publice de vânzare”, arată instituţia.

Hidroelectrica arată că profitul reglementat stabilit de ANRE va afecta puternic investiţiile în energia regenerabilă. "Metodologia ANRE impune obligaţii care vor conduce la imposibilitatea finalizării/realizării de investiţii, fapt ce va conduce la neîndeplinirea targetului european privind energia regenerabilă stabilit pentru anul 2030. Preţul reglementat care va fi stabilit de către ANRE conform dispoziţiilor Metodologiei ANRE nu asigură veniturile necesare care să justifice profitabilitatea investiţiilor actuale demarate de către companie, cu consecinţe în neîndeplinirea obiectivelor ce se regăsesc în Strategia energetică a României. Astfel, siguranţa sistemului energetic este pusă în pericol pe termen mediu şi lung", spun responsabilii Hidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO