3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze întrucât furnizorii nu îi informează că au dreptul la renegociere, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).
Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate.
Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulţi dintre furnizori, mai exact peste 80%, nici măcar nu îşi informează clienţii că vor trece într-o piaţă liberă, unde au posibilitatea de a-şi negocia preţul gazelor.
De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici ştiu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze şi un număr şi mai mic dintre aceştia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit “de stat” şi că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.
Analiza AEI, realizată pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vând către consumatorii casnici din piaţa reglementată ne arată că deşi suntem cu 45 de zile înainte de liberalizare, furnizorii - în marea lor majoritate - nu îşi informează clienţii că au opţiunea de a-şi renegocia preţurile şi nici nu le propun preţuri noi.
Mai exact, din datele prelucrate până în acest moment de Asociaţia Energia Inteligentă reiese că:
80% dintre furnizorii actuali nu şi-au informat ”casnicii” că urmează să fie ”liberalizaţi”, prin anunţuri postate pe paginile lor de internet;
83% dintre furnizorii actuali nu au făcut oferte către consumatorii casnici de gaze pentru perioada când piaţa va fi liberalizată;
ofertele actuale propuse consumatorilor au preţuri egale sau mai mari cu până la 55% decât preţurile din contractele existente, în condiţiile în care cotaţiile hidrocarburilor au scăzut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19;
ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o primă ofertare şi renegociere, au preţuri superioare preţurilor estimate de AEI ca fiind corecte şi variază între un plus de 5,5% şi 64,5% faţă de acestea, în funcţie de regiune;
există oferte ”ciudate”, cu valabilitate exagerată, de exemplu, până în anul 2030.
„Aceste date ne arată cu 45 de zile înainte de liberalizarea pieţei de gaze dezastrul în care se găseşte procesul de pregătire a consumatorilor casnici. Avem în acest moment o dovadă clară a dezinteresului majorităţii furnizorilor faţă de clienţii lor casnici şi dispreţul faţă de legislaţia în vigoare în România, dar şi manifestarea siguranţei că şi pe viitor clienţii lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este că legislaţia în vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garantează că, de fapt, clienţii vor accepta preţul pe care ei îl stabilesc, probabil fără nici măcar să-şi dea seama că la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major vieţile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a declarat preşedintele AEI, Dumitru Chisăliţă.
Procesul de liberalizare deschide calea apariţiei unor preţuri mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienţi cel mai probabil abia în lunile de iarnă, când populaţia se va trezi că are de plătit facturi uriaşe.
„Asociaţia le recomandă consumatorilor de gaze să ceară şi apoi să analizeze cu mare atenţie ofertele furnizorilor înainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicită instituţiilor statului să se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pieţei de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de creştere a facturilor clienţilor casnici”, arată sursa citată.