Energie

CE Oltenia: Compania a plătit la nouă luni 413 milioane lei la bugetul de stat şi nu are datorii

CE Oltenia: Compania a plătit la nouă luni 413 milioane...

Autor: Alina Oprea

20.10.2015, 16:21 596

Doar în luna septembrie a fost achitată la bugetul de stat suma de 66 milioane lei, arată CE Oltenia, într-un comunicat.

"Certificatul de Atestare Fiscala emis de ANAF, în data de 24 septembrie 2015, cu valabilitate 30 de zile, arată că CE Oltenia figurează cu suma de 0 lei ca şi obligaţii de plată şi/sau sume de rambursat la data de 31.08.2015. CE Oltenia a solicitat ANAF şi emiterea unui Certificat de Atestare Fiscală cu obligaţiile de plată existente în sold la această dată, care va fi făcut public ulterior", se arată în comunicat.

Reprezentanţii societăţii susţin că producătorul de energie nu a fost niciodată în situaţia de a fi executat silit de ANAF.

"CE Oltenia nu a înregistrat nici obligaţii de plată restante către băncile finanţatoare privind rambursarea de rate, dobânzi şi comisioane, fapt confirmat de către acestea, iar obligaţiile de plată către furnizori se află în termenele scadente de plată, conform prevederilor contractuale, reprezentând obligaţii curente", spun reprezentanţii CE Oltenia.

Potrivit datelor ANAF, Fiscul a lansat procedura de executare silită a Complexului Energetic Oltenia pentru datorii totale la stat de 24,8 milioane de lei acumulate până la jumătatea anului, din care cea mai mare parte o reprezintă suma restantă la bugetul asigurărilor sociale, de 14,53 milioane lei. Obligaţiile restante la bugetul de stat însumează 5,692 milioane lei.

Totodată, complexul Oltenia mai are datorii de 3,993 milioane lei la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, iar pentru asigurările de şomaj nu a plătit circa jumătate de milion de lei (572.035 lei).
Astfel, pentru recuperarea prejudiciilor la bugetele statului, ANAF a dispus începerea procedurii de executare silită a complexului energetic.

CE Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova şi Rovinari cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania produce 95% din lignitul României şi poate genera până la 30% din consumul intern de energie electrică.

Producătorul de cărbune şi energie electrică şi termică a realizat în 2014 o cifră de afaceri de 2,6 miliarde de lei, iar pentru acest an a prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuilei afaceri de 2,8 miliarde de lei, în creştere cu 7,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO