Energie

Ce se întâmplă pe piaţa de energie: În luna mai s-a înregistrat cel mai ridicat preţ mediu din ultimii 15 ani, respectiv 59 euro/MWh, de 2,3 ori mai mult decât în urmă cu un an

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

10.06.2021, 00:07 651

Preţul mediu spot al energiei tranzaţionate pe bursa OPCOM a fost luna trecută de circa 59 de euro pe MWh, de 2,3 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, principalii factori fiind revenirea cererii şi scumpirea fără precedent a certificatelor de emisii de CO2.

Mai mult, luna mai din 2021 devine cea mai scumpă lună mai din ultimii 15, după cum arată datele publicate de bursa de energie OPCOM. La pachet, preţul gazului doboară record după record, în contextul în care la începutul anului tranzacţiile se încheiau la 17 euro pe MWh, iar în iunie achiziţiile se făceau la 26 de euro pe MWh.

De la începutul anului, România şi-a consolidat statutul de importator de energie, cu maxime de 20% din consum pe fondul opririi unui reactor de la Cernavodă, dar a redevenit şi un importator semnificativ de gaze. Ponderea importurilor pe luna februarie s-a ridicat la 20% din consum.

Industria deja resimte aceste şocuri în ceea ce ar putea deveni unul dintre cei mai provocatori ani cu costurile la utilităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO