Energie

Ce spun analiştii: Prăbuşirea preţurilor la petrol pune în pericol dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră

Ce spun analiştii: Prăbuşirea preţurilor la petrol...

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

09.03.2020, 18:30 270

Scăderea de 20% a preţurilor la ţiţei este un şoc global care va afecta performanţele firmelor de petrol şi gaze, spun analiştii consultaţi de MEDIAFAX. Evoluţiile ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă în aceste sectoare şi ar putea afecta chiar proiectele de exploatare din Marea Neagră.

„Sunt multe consecinţe. Dacă căderea de astăzi se va menţine pe termen mai lung, vom asista la o scădere de activitate în industria de petrol şi gaz natural, adică la pierderea unor locuri de muncă. În plus, proiectele din Marea Neagră devin aproape imposibil de realizat. Pare o veste bună pentru transportatori, dar în condiţiile coronavirusului sectorul de transporturi nu va putea capitaliza fiind el afectat. Daca ne uităm şi la burse, cred că suntem aproape de o spirală economică globală destul de periculoasă”, spune Răzvan Nicolescu, partener Deloitte.

Deşi un preţ mai mic la pompă este un lucru bun pentru consumatori, nu este garantat că vom asista la creşteri puternice ale vânzărilor de carburanţi, spun specialiştii. Aceştia adaugă că firmele de petrol şi gaze se gândesc acum de două ori la dezvoltarea proiectelor din Marea Neagră.

„Guvernul a amânat timp de ani de zile legislaţia în ceea ce priveşte exploatarea de gaze din Marea Neagră, cred că este un moment bun să-i dea drumul. Şi de fapt nici nu ştiu acum dacă va mai fi cât de cât viabil economic, în momentul în care ai o scădere atât de puternică de preţ, deci companiile astea care exploatează se gândesc de două ori dacă mai este viabil să exploatezi la un preţ la care practic nu-ţi mai scoţi cheltuielile. Cred că s-a pierdut un oarecare moment oportun”, spune Laurian Lungu, consultant la Consilium Policy Advisors Group.

Specialiştii mai spun că este aproape sigur ca un număr din economiile importante din Europa să intre în recesiune în acest an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO