Energie

CE: statele membre să extindă temporar reglementarea preţurilor la gaze

CE: statele membre să extindă temporar reglementarea...

Autor: Dorin Oancea

19.05.2022, 11:30 53

Ca răspuns la preţurile excepţional de ridicate şi de volatile la energie din ultimele luni, Comisia a prezentat miercuri o serie de măsuri suplimentare pe termen lung pentru a contracara preţurile ridicate la energie şi pentru a aborda posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia. Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de domenii în care organizarea pieţei energiei electrice ar putea fi optimizată astfel încât să devină adecvată pentru tranziţia de la combustibilii fosili şi mai rezilientă la şocurile preţurilor, fiind totodată capabilă de a proteja consumatorii şi de a livra energie electrică la preţuri accesibile.

Comisia invită statele membre să utilizeze în continuare setul său de instrumente privind preţurile la energie, care conţine măsuri de reducere a facturilor la energie plătite de consumatorii europeni. În plus, statele membre dispun de o serie de măsuri pe termen scurt pe care le pot utiliza atât în prezent, cât şi în cursul următorului sezon de încălzire.

Pe pieţele gazelor măsurile sunt:

Posibilitatea ca statele membre să extindă temporar reglementarea preţurilor pentru consumatorii finali la o gamă largă de clienţi, inclusiv gospodăriile şi industria.
Sisteme temporare de tip întrerupător de circuit şi măsuri urgente de asigurare a lichidităţii pentru sprijinirea funcţionării eficace a pieţelor produselor de bază, cu respectarea deplină a dispoziţiilor privind ajutoarele de stat.
Utilizarea Platformei energetice a UE pentru a agrega cererea de gaze, pentru a asigura preţuri competitive la gaze prin intermediul achiziţiilor comune voluntare şi pentru a reduce dependenţa UE de combustibilii fosili din Rusia.

Opţiunile de intervenţie pe pieţele energiei electrice pentru statele membre:

Posibilitatea de a realoca veniturile inframarginale excepţional de mari (aşa-numitele profituri excepţionale) pentru a sprijini consumatorii este extinsă la următorul sezon de încălzire.
În plus, veniturile din congestii pot fi utilizate pentru a finanţa sprijinul pentru consumatori.
O extindere temporară a reglementării preţurilor cu amănuntul pentru a include întreprinderile mici şi mijlocii.
Pentru regiunile cu interconexiuni foarte limitate, posibilitatea de a introduce subvenţii pentru costurile aferente combustibililor în sectorul producţiei de energie electrică, pentru a reduce preţul energiei electrice, cu condiţia ca aceste subvenţii să fie concepute astfel încât să fie compatibile cu tratatele UE, în special în ceea ce priveşte absenţa restricţiilor la exporturile transfrontaliere, legislaţia sectorială şi normele privind ajutoarele de stat.
Măsuri la nivelul UE în cazul întreruperii totale a aprovizionării cu gaze

Comisia va facilita elaborarea unui plan coordonat de reducere a cererii la nivelul UE, cu măsuri preventive voluntare de reducere care să fie deja pregătite în caz de urgenţă. Într-un spirit de solidaritate, statele membre mai puţin afectate şi-ar putea reduce cererea de gaze în beneficiul statelor membre care sunt mai grav afectate.

Pentru a însoţi aceste măsuri, ar putea fi necesară o plafonare administrativă a preţurilor la gaze la nivelul UE, ca reacţie la o întrerupere totală a aprovizionării. Dacă va fi introdusă, această plafonare ar trebui să fie limitată la durata situaţiei de urgenţă la nivelul UE şi nu ar trebui să afecteze capacitatea UE de a atrage surse alternative de gaze de conductă şi de GNL şi de a reduce cererea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO