Energie

Cea mai importantă lege pentru siguranţa energetică a României ajunge pe biroul lui Iohannis. Gazul din Marea Neagră poate fi vândut oriunde

Cea mai importantă lege pentru siguranţa energetică a...

Autor: Roxana Petrescu

19.05.2022, 00:07 797

Cea mai importantă lege pentru viitorul energetic al României, Legea Offshore, care stabileşte condiţiile de explorare şi exploatare a gazului din Marea Neagră, evaluat azi la 200 mld. euro, a fost adoptată de parla­ment, mergând acum spre avizare către preşedintele Klaus Iohannis.

Legea nu-i mai obligă pe producători să-şi vândă o parte din gazul extras aici, dar conţine totuşi anumite limitări. Punerea lor în aplicare ridică însă semne de întrebare. Deşi dispare obligati­vitatea ca jumătate din cantităţi să fie vândute local, prevedere din Legea Offshore din 2018 care a dus la blocarea investiţiilor, se introduce dreptul de preemţiune al statului asupra canti­tăţilor.

Astfel, cantităţile comercia­lizate vor fi oferite în prealabil spre vânzare cu prioritate statului român, prin Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).

Mai departe, ANRSPS va accepta sau refuza oferta în termen de 7 zile de la recep­ţia acesteia, absenţa unui răspuns echivalând cu un refuz al ofertei.

ANRSPS, autoritate de stat care va avea un rol-cheie în tranzacţionarea gazului din Marea Neagră, este condusă acum de Georgian Pop, care în perioada 2012-2016 a fost preşedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO