Energie

Cea mai proastă săptămână din ultimii 12 ani: Preţurile petrolului au scăzut joi cu 8%

Cea mai proastă săptămână din ultimii 12 ani:...

Autor: Alex Ciutacu

12.03.2020, 17:05 347

Preţurile petrolului au scăzut joi cu 8% în contextul în care piaţa primeşte şocuri atât pe partea de cerere, cât şi pe cea de ofertă, potrivit CNBC.

Preţurile pentru petrolul american WTI au scăzut cu 25%, ceea ce conturează cea mai proastă săptămână din decembrie 2008, şi al treilea cel mai mare declin săptămânal din istorie.

Joi, preţul pentru barilul de petrol WTI a scăzut cu 6,2%, adică 2,04 dolari, la 30,95 dolari per baril. La începutul şedinţei de tranzacţionare preţul a scăzut chiar şi la 30,02 dolari.

Cotaţia internaţională pentru petrolul Brent a scăzut cu 7%, adică 2,51 dolari, la 33,26 dolari per baril.

Pandemia de coronavirus a generat o cerere mai redusă pentru petrol, în contextul în care oamenii îşi anulează călătoriile.

Miercuri, preşedintele american Donald Trump a impus o interdicţie de călătorie de 30 de zile pentru călătorii din 26 de ţări europene – care fac parte din spaţiul Schengen. Acestă decizie lasă loc pentru o scădere continuă a preţului petrolului.

De la începutul anului, petrolul WTI şi-a pierdut jumătate din valoare, în contextul în care epidemia de coronavirus a devenit o pandemie globală.

OPEC se destramă

Odată cu scăderea de preţuri, cartelul OPEC s-a întâlnit în Viena săptămâna trecută unde Wall Street-ul se aştepta să anunţe reducerea producţiei pentru a impusliona preţurile.

Cartelul format din 14 membri a propus o reducere a producţiei de 1,5 milioane barili pe zi, însă Rusia, aliatul cartelului, a respins propunerea.

Prin urmare, OPEC a decis ca reducerile de producţie care sunt implementate în prezent şi valabile până la 1 aprilie să nu fie prelungite – ceea ce înseamnă că ţările producătoare pot pompa cât petrol vor. Cotaţia WTI a scăzut cu 10% vineri după ce întâlnirea s-a terminat fără un acord.

După ce Rusia a respins propunerea, liderul de facto al OPEC, Arabia Saudită, a răspuns dur prin reducerea preţurilor oficiale la petrol şi prin anunţarea unui plan prin care vrea să majoreze producţia.

În contextul în care tensiunile dintre cele două puteri producătoare au escaladat, atât WTI cât şi Brent s-au prăbuşit câte 24% luni, înregistrând cea mai proastă zi din ultimele trei decenii.

Miercuri, Arabia Saudită a anunţat că a primit o directivă de a majora capacitatea de producţie de la 12 milioane de barili pe zi la un nivel record de 13 milioane de barili pe zi.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO