Energie

Cea mai mare investiţie de la zero din industria românească în ultimii 30 de ani: Prime Batteries Technology din Cernica investeşte 1 miliard de euro în creşterea capacităţii la 8 GWh/an după ce conglomeratul european EIT a intrat în acţionariat

Cea mai mare investiţie de la zero din industria...

Autor: Răzvan Botea

13.11.2022, 00:01 24291

Grupul european EIT InnoEnergy intră în acţionariatul Prime Batteries Technology din Ilfov, au anunţat reprezentanţii conglomeratului european, joi, la Bruxelles. Producătorul român de baterii ar urma să îşi crească capacitatea anuală de producţie de baterii la 8 GWh, investiţie care s-ar ridica la peste 1 miliard de euro.

„Am asigurat deja majoritatea comenzilor pentru 2023 şi 2024. Datorită cererii în creştere, trebuie să ne creştem capacitatea de producţie. Ambiţia noastră este să creştem producţia noastră anuală la 2 GWh până în 2024 şi la 8 GWh până în 2026. Vom face acest lucru prin dezvoltarea în continuare a fabricii noastre inteligente care, în acelaşi timp, ne permite să producem baterii la un cost semnificativ mai mic”, a spus Vicenţiu Ciobanu, director executiv şi acţionar la Prime Batteries Technology.

În acest moment, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual.

Detaliile tranzacţiei încă nu au fost prezentate, în speţă ce procent din Prime Batteries va deţine EIT InnoEnergy şi cât plăteşte pentru participaţie.

Potrivit datelor agregate de platforma Confidas, Prime Batteries Technology este deţinută în proporţie de 19,5% de Vicenţiu Ciobanu, de Adrian Polec (70,5%) şi în proporţie de 10% de o companie olandeză din domeniul bateriilor.

Prime Batteries a avut în 2021 afaceri de circa 8 milioane de euro, cu un profit de aproape 1 milion de euro şi 35 de angajaţi.

Conglomeratul ETI InnoEnergy, co-fondat în 2008 de Uniunea Europeană, este format din mai multe bănci, companii, universităţi.

„EIT InnoEnergy sprijină inovaţiile într-o serie de domenii. Acestea includ stocarea energiei, transportul şi mobilitatea, sursele regenerabile şi clădirile şi oraşele durabile – valorificând ecosistemul său de încredere de peste 1200 de parteneri şi 29 de acţionari. Cele peste 180 de companii din portofoliu sunt pe cale generează 72,8 miliarde euro în venituri şi economisesc 1,1 gigatone de dioxid de carbon, anual, până în 2030”, transmit reprezentanţii entităţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO