Energie

În ceasul al 12-lea, UE vine cu un plan nou pentru energie, ceea ce a dus la prăbuşirea preţurilor. Între timp, încrederea economică din zona euro a scăzut la cel mai jos nivel din ultimul an şi jumătate, iar recesiunea bate la uşă înaintea unei ierni care ar putea fi cea mai grea din istoria recentă

În ceasul al 12-lea, UE vine cu un plan nou pentru...
30.08.2022, 13:39 78554

Preţurile energiei în Europa au scăzut puternic pe fondul semnelor că UE îşi intensifică eforturile pentru a limita o criză care ameninţă să o arunce în recesiune în apropierea iernii, scrie Bloomberg.  

Energia electrică germană pentru anul viitor a scăzut cu 26%, în timp ce gazele naturale olandeze au scăzut cu 11%. Ambele contracte de referinţă şi-au extins pierderile de luni, după ce săptămâna trecută au atins recorduri. 

UE a anunţat că pregăteşte un pachet de măsuri de urgenţă pentru a reduce preţul energiei electrice prin separarea acesteia de costul tot mai mare al gazului, în timp ce Shell avertizează că criza energetică ar putea dura ani de zile, iar companiile de utilităţi apelează la sprijinul statului, scrie FT. 

În contextul în care statele membre îşi intensifică presiunile pentru a acţiona, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Bruxelles-ul lucrează la "intervenţii de urgenţă", precum şi la reforme structurale ale pieţei energiei electrice - care ar putea permite ca energia regenerabilă mai ieftină să contribuie la stabilirea preţurilor la electricitate.

"În prezent, gazul domină preţul pieţei de electricitate ... cu aceste preţuri exorbitante, va trebui să decuplaţi", a declarat von der Leyen luni, la Berlin.

"Va trebui să ne asigurăm că energia regenerabilă este generată la costuri mai mici, că aceste costuri sunt transferate către consumatori şi că profiturile excepţionale sunt folosite pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile". Ea a adăugat: "Avem nevoie de un instrument de urgenţă care să fie declanşat foarte repede, poate în câteva săptămâni."

În timp ce criza ameninţă să arunce Europa în recesiune, Ben van Beurden, directorul general al Shell, a avertizat că regiunea ar putea fi nevoită să raţionalizeze accesul la energie timp de mai mulţi ani.

"S-ar putea foarte bine să avem mai multe ierni în care să trebuiască să găsim cumva soluţii prin economii de eficienţă, prin raţionalizare şi o dezvoltare foarte, foarte rapidă a alternativelor", a spus el. "Faptul că acest lucru va fi cumva uşor, sau că se va termina, cred că este o fantezie pe care ar trebui să o lăsăm deoparte."

El a adăugat că această criză va pune la încercare "solidaritatea" dintre statele membre ale UE, deoarece guvernele au fost nevoite să decidă cum să menţină în funcţiune marile industrii.

În urma invaziei ruseşti în Ucraina, preţul de referinţă al energiei electrice în Europa a crescut de 10 ori mai mult decât media sa din ultimul deceniu, în paralel cu o creştere de 14 ori a costului gazelor naturale, existând temeri tot mai mari cu privire la penuria de energie electrică din această iarnă.

Creşterea preţurilor şi-a pus amprenta asupra companiilor de utilităţi chiar şi în condiţiile în care companiile de petrol şi gaze se bucură de profituri record. Uniper, una dintre cele mai mari companii de utilităţi din Germania, a declarat luni că a solicitat o majorare cu 4 miliarde de euro a unei linii de credit existente de 9 miliarde de euro de la banca germană de stat KfW pentru a-şi asigura lichidităţile pe termen scurt.

Compania cu sediul în Düsseldorf, care a fost în mod istoric cel mai mare cumpărător de gaze ruseşti din Europa, se numără printre cei mai mari producători de energie electrică din blocul comunitar, cu o capacitate de 34 de gigawaţi.

Wien Energie, cea mai mare companie energetică din Austria, a declarat că preţurile angro la gaze şi energie electrică au crescut atât de rapid încât are dificultăţi în a-şi finanţa operaţiunile, adăugând că se află în prezent în discuţii cu guvernul.

Germania, Republica Cehă şi Spania îşi intensifică eforturile pentru ca blocul comunitar să reformeze piaţa energetică prin ruperea legăturii dintre electricitate şi preţurile galopante la gaze.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO