Energie

Ceaţă tot mai densă în energie: România intră în epoca achiziţiilor centralizate de energie la preţ stabilit de stat. Traderii ies de la masa discuţiilor. Regenerabililor le-a trecut glonţul pe la ureche

Ceaţă tot mai densă în energie: România intră în...

Autor: Roxana Petrescu

14.11.2022, 00:08 4845

Dilema este însă mereu aceeaşi: cât la sută din producţia de energie se va vinde prin sistemul centralizat de achiziţii aplicabil în perioada 2023-2025 şi cum se va împărţi energia ieftină între populaţie şi industrie.

România păşeşte, până în 2025, primul an de după alegeri, într-o piaţă reglementată a energiei în care producătorii au setat un preţ fix de vânzare, pe anumite cantităţi, achiziţia energiei se face centralizat, iar singurii care au acces la energia ieftină sunt furnizorii, adică firmele care au clienţi finali, traderii fiind scoşi din cărţi.

Glonţul a trecut pe la urechea regenera­bililor, care nu vor mai avea un plafon pe preţul de vânzare a energiei. Proiectul de ordonanţă de urgenţă care modifică regle­mentările în vigoare face din bursa de energie OPCOM un actor-cheie în piaţa de energie din România, dar ridică semne de întrebare privind felul în care va fi împărţită energia ieftină.

„Cineva trebuia să aibă rolul acesta pentru a se realiza apoi alocările. Nu avea cine altcineva să facă acest lucru în afară de OPCOM“, spun oamenii din piaţa energiei.

Astfel, aproximativ o treime din piaţa de energie din 2023 va trece prin mecanismul prevăzut în ordonanţa de urgenţă aprobată vineri de guvern, a anunţat Virgil Popescu, ministerul energiei, fără a preciza însă dacă piaţa se referă la producţie sau la consumul de energie. Astfel, este neclar ce cantităţi vor intra în mod real în acest mecanism în 2023 şi cât vor acoperi din consum. Deşi meca­nismul nou instituit se va aplica până în 2025, de asemenea nu este clar ce cantităţi de energie vor fi oferite pe piaţă, la preţul reglementat de 450 lei/MWh în perioada 2024-2025.

„Preţul este de 450 de lei/MWh, asigură dezvoltarea investiţiilor în continuare, de noi capacităţi de producţie a energiei. Vor participa în sistem doar unităţile deja în funcţiune, deci este un semnal pentru investiţiile noi“, a spus Virgil Popescu, ministrul energiei, la briefingul de la finalul şedinţei de guvern de vinerea trecută.

Pe scurt, OPCOM, în calitate de achi­zitor unic, cumpără energia electrică de la producători şi vinde energia electrică achizi­ţio­nată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienţi finali, ope­ra­torului de transport şi de sistem energie electrică şi operatorilor de distribuţie ener­gie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelelor exploatate de aceştia. Din consumul naţional, de exemplu, doar casnicii reprezintă 25%. Cum se va împărţi în acest context energia ieftină între casnici şi industrie rămâne o dilemă. De exemplu, pe zona de gaze naturale, lucrurile sunt ceva mai clare, producătorii având obligaţia de a le vinde furnizorilor cantităţile necesare de gaze pentru acoperirea consu­mului casnic la preţul de 150 de lei/MWh.

Alţi specialişti spun că cel mai probabil însă, se va face un coş între energia plafonată şi energia cumpărată la preţul pieţei care mai departe va fi livrat consumatorilor finali, dar fără a depăşi pragul de 1.300 lei/MWh şi respectând plafoanele pentru consumatorii casnici.

De la obligaţia de vânzare a energiei la preţul de 450 de lei pe MWh ies producătorii de energie verde, aceasta fiind una dintre temele majore exprimate de industrie în ultima perioadă.

Foarte important este că doar clienţii finali de energie, ditribuitorii şi transportatorul de energie vor avea acces la energia plafonată, traderii, de exemplu, care doar revând energie dintr-o parte în alta, fiind complet excluşi de la energia plafonată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO