Energie

Cei mai mari cumpărători de curent ieftin, măturaţi de furtuna insolvenţei Hidroelectrica: Ce a rămas din firmele lui Buzăianu, primul „băiat deştept“ din energie

Apariţiile lui Bogdan Buzăianu în presă se pot număra pe degete, însă a fost surprins de-a lungul anilor alături de oameni politici puternici din România.

Apariţiile lui Bogdan Buzăianu în presă se pot număra pe degete, însă a fost surprins de-a lungul anilor alături de oameni politici puternici din România.

Autor: Roxana Petrescu

01.07.2015, 00:00 1533

O treime din energia produsă de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie local, era cumpărată în 2011 pe contracte directe de trei firme: Energy Holding, Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries. Cele trei companii aveau în 2012 - an în care Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, ceea ce a dus la denunţarea contractelor directe - afaceri de 2,2 miliarde de lei. La finalul anului trecut, acestea mai aveau 600 de milioane de lei.

Cei trei traderi sunt companiile care au dominat comerţul cu energie din România, ingre­dientul principal în dezvoltarea lor fiind energia hidro. Aceste companii mai au un punct comun: omul de afaceri Bogdan Buzăianu, cel mai cunoscut „băiat deştept“ din România.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că anul trecut Energy Holding a avut afaceri de 204 milioane de lei, faţă de nivelul de 642 de milioane de lei din 2012, anul când Hidroelectrica a intrat în insolvenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO