Energie

Cel mai mare pariu al CEZ, eolienele de 1 mld. euro, se transformă într-o gaură neagră cu pierderi de 227 mil. euro

Martin Zmelik a preluat mandatul de CEO al CEZ România în iulie anul trecut înlocuindu-l după nouă ani de mandat pe Jan Veskrna.

Martin Zmelik a preluat mandatul de CEO al CEZ România în iulie anul trecut înlocuindu-l după nouă ani de mandat pe Jan Veskrna.

Autor: Roxana Petrescu

06.05.2015, 00:08 700

Cele trei firme prin care cehii de la CEZ operează proiectul eolian mamut Fântânele-Cogealac au generat anul trecut pierderi de aproape un miliard de lei (227 milioane de euro), arată datele furnizate de grupul energetic ceh pentru anuarul ZF „Cei mai mari jucători din economie“.

Ovidiu Development, MW Team Invest, şi Tomis Team, cele trei firme controlate de cehii de la CEZ prin intermediul cărora este operat proiectul eolian Fântânele-Cogealac, cea mai mare investiţie de acest tip din România şi din Europa, au raportat anul trecut afaceri cumulate de circa 375 de milioane de lei, de 2,5 ori mai mici faţă de cele din 2013, după cum arată datele transmise de firme. Mai mult, cele trei companii au avut o pierdere cumulată de 998,5 milioane de lei, faţă de un profit de 186 de milioane de lei din 2013.

Cifrele furnizate de CEZ în România diferă mult faţă de cele publicate în raportul anual al grupului de utilităţi, acolo unde pierderea din proiectul eolian a fost evaluată la 1 mld. coroane cehe (circa 37 de milioa­ne de euro).

Reprezentanţii companiei nu au comentat pe baza situaţiilor finan­ciare până la închiderea ediţiei.

Parcul eolian Fântânele-Cogealac, situat în două localităţi dobrogene, a fost cel mai mare pariu pe care grupul de utilităţi ceh l-a făcut cu piaţa locală, dincolo de preluarea în 2005 a fostei Electrica Oltenia, CEZ inves­tind în acest proiect peste un miliard de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO