Energie

Cel mai puternic antreprenor de la malul mării se pregăteşte de noi proiecte: Comănescu, proprietarul GSP, preia linii de business de la gigantul Schlumberger

Cel mai puternic antreprenor de la malul mării se...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2021, 11:29 6823

Forasol, una dintre companiile care fac parte din grupul GSP (Grup Servicii Petroliere), controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a preluat mai multe linii de business deţinute de gigantul Schlumberger în România. Tranzaţia vine în contextul în care Comănescu, cel care deţine singura afacere de foraj marin din România, este implicat în mai multe proiecte de explorare şi producţie, unul dintre cele mai mari din portofoliu fiind cel derulat alături de americanii de la Black Sea Oil & Gas (BSOG) în Marea Neagră. Toate companiile din domeniul serviciilor şi echipamentelor petroliere aşteaptă însă deblocarea celorlalte proiecte de explorare şi producţie din Marea Neagră, printre care se numără Neptun Deep, deţinut de OMV Petrom şi Romgaz.

“Tranzacţia presupune transferul unor activităţi din domeniul serviciilor petroliere constând în: servicii de bază de echipamente de control a solidelor şi fluidelor de foraj, precum şi reparaţii sonde, servicii de bază de extracţie/ridicare artificială a petrolului prin pompe cu cavitate progresivă, servicii de foraj direcţional de bază şi măsurători, servicii de cimentare, servicii de evaluare prin cablu (wireline), servicii de testare a sondelor, servicii privind intervenţia la sondă prin tubulatură flexibilă şi servicii de stimulare a sondelor, servicii de bază de extracţie/ridicare artificială a petrolului prin pompe submersibile electrice”, se arată într-un comunicat de la Consiliul Concurenţei. Aceste linii de afacere aparţin companiilor M-I Petrogas Services România S.R.L., Schlumberger Oilfield Europe Suport S.R.L. şi Schlumberger România S.R.L., membre ale grupului Schlumberger. Tranzaţia a fost derulată prin intermediul companiei Forasol, membră a GSP, înfiinţată în 2018. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor compania a avut o cifră de afaceri zero anul trecut şi la fel în toţi anii de la înfiinţare.

“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal. Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO