Energie

Chevron despre gazele de şist: Va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care aste valoarea acestei oportunităţi

Chevron despre gazele de şist: Va trebui să mai treacă câţiva ani până vom şti cu adevărat care aste valoarea acestei oportunităţi

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2012, 15:06 939

Americanii de la grupul petrolier Chevron, care sunt interesaţi de exploatarea gazelor de şist în România, spun că până acum nu a avut loc niciun fel de forare de explorare şi va trebui să mai treacă câţiva ani până se va şti exact potenţialul acestui tip de gaze pe plan local.

Declaraţiile oficialilor Chevron vin în contextul în care la finele săptămânii trecute, peste 5.000 de persoane au participat la un miting de protest organizat în centrul municipiului Bârlad, manifestanţii solicitând blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui printr-o metodă pe care ei o consideră periculoasă, potrivit Mediafax.

"Înţelegem îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în România şi credem că după ce Chevron va prezenta datele exacte rezultate în urma cercetărilor, românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie", a spus Tom Holst, country manager Chervon pentru România.

Extragerea gazelor de şist se face prin procesul fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică. Potrivit informaţiilor disponibile, România deţine 60% din rezervele de apă ale Europei.

Chevron a depus în iulie 2010 oferte câştigătoare pentru trei perimetre din sud-estul României cu o suprafaţă totală de 2.700 de kilometri pătraţi. Firma mai are dreptul de a explora pe un perimetru la Bârlad, în toate perimetrele Chevron fiind inte­re­sată de potenţialul de gaze de şist.

Americanii nu sunt la primele probleme de acest gen pe tema gazelor de şist. La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice.

În ceea ce priveşte piaţa locală, planurile Chevron, potrivit celor mai recente informaţii disponibile erau de a săpa prima sondă de explorare la Bârlad în a doua parte a acestui an pentru ca anul viitor să sape opt onde în Dobrogea.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO