Energie

China Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la centrala din Cernavodă. Guvernul începe negocierile

China Nuclear Power a depus ofertă angajantă pentru...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

25.09.2014, 17:46 161

El a precizat, în urma discuţiei cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli, că anul viitor, probabil, va fi începută construcţia celor două reactoare.

"Orizontul nostru de timp este ca, până la sfârşitul anului, negocierile să se finalizeze şi să se semneze memorandumul comun de realizare a acestei investiţii. Începând cu anul viitor, probabil, începem să asistăm la realizarea unui proiect cu o valoare foarte mare, care va însemna 720 MW pe unitate, adică 1.440 MW, care va însemna peste 1,5 miliarde euro comenzi în industira românească, locuri de muncă directe şi indirecte peste 10.000, plus venituri importante suplimentare la bugetele locale şi la bugetul de stat", a spus Dragnea.

La începutul lunii septembrie, conducerea Nuclearelectrica a anunţat că China Nuclear Power Corporation s-a calificat în procesul de selecţie a investitorilor pentru construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, compania chineză fiind singurul ofertant.

Compania chineză va fi acţionar majoritar în compania de proiect care va derula investiţia de 6,5 miliarde de euro.

China General Nuclear Power Corporation a fost înfiinţată în 1994 şi este cel mai mare producător chinez de energie nucleară, având în operare 11 reactoare nucleare cu o capacitate instalată de 11.620 MW. Comparativ, capacitatea totală de producţie a energiei a României este de circa 20.000 MW.

Construcţia celor două reactoare a fost unul dintre subiectele discutate, joi, la Palatul Victoria, de vicepremierul Liviu Dragnea cu omologul său chinez, Zhang Gaoli, aflat la Bucureşti.

Un alt subiect a fost construcţia termocentralei Rovinari, Dragnea precizând că proiectul se află în faza imediat premergătoare realizării parteneriatului public-privat, semnarea documentelor fiind estimată pentru luna octombrie.

El a precizat totodată că pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa au fost deja depuse trei scrisori de intenţie.

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat şi faptul că a fost luată decizia finală pentru realizarea liniei de cale ferată de mare viteză Bucureşti-Iaşi, cu posibilitatea prelungirii spre Chişinău, precum şi pentru realizarea, tot împreună cu investitori din China, a centurii feroviare a Bucureştiului. În prima parte a lunii octombrie, experţii români şi chinezi vor avea o primă întâlnire de lucru privind aceste proiecte.

Vicepremierul Chinei Zhang Gaoli a transmis, totodată, autorităţilor române invitaţia de a lua parte la proiectul noului Drum al Mătăsii, invitaţie de care autorităţile române sunt interesate, având în vedere poziţia strategică a portului Constanţa şi Strategia Dunării, a mai afirmat Dragnea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO