Energie

Christina Verchere, CEO al Petrom: La început am venit pentru un mandat de un an, dar imediat am ştiut că vreau să stau cinci ani. Şi voi obţine rezultate

INTERVIU

Christina Verchere, CEO al Petrom: 

De ce a venit în România, de ce a acceptat să preia Petrom?

M-a atras ideea de a conduce o companie integrată, care are exploatare, producţie, retail, şi de a conduce o companie care este importantă pentru o ţară, pentru România.

Care sunt calităţile ei de manager?

Fundamental, eu sunt un profesionist din domeniul petrolului şi gazelor, toată viaţa am lucrat în acest domeniu. Pot să livrez rezultate, sunt un jucător de echipă şi sunt transparentă în decizii. Pe de altă parte, poate câteodată sunt nerăbdătoare în a vedea lucrurile făcute.

Christina Verchere, CEO al Petrom: De ce a venit în România, de ce a acceptat să preia Petrom? M-a atras ideea de a conduce o companie integrată, care are exploatare, producţie, retail, şi de a conduce o companie care este importantă pentru o ţară, pentru România. Care sunt calităţile ei de manager? Fundamental, eu sunt un profesionist din domeniul petrolului şi gazelor, toată viaţa am lucrat în acest domeniu. Pot să livrez rezultate, sunt un jucător de echipă şi sunt transparentă în decizii. Pe de altă parte, poate câteodată sunt nerăbdătoare în a vedea lucrurile făcute.

Autor: Cristian Hostiuc

05.06.2019, 08:43 2805

Proiectul de gaze din Marea Neagră este economic sau politic? Fundamental este un proiect de business, dar peste tot în lume furnizarea de energie este o problemă geopolitică.

Pentru Christina Verchere primul an în România la conducerea OMV Petrom, cea mai valoroasă companie de pe piaţa românească, care în 2018 a raportat un profit de 1 mld. lei, a fost „extrem de provo­cator, cu multe surprize“.

România este o ţară plină de oportunităţi, dar care face un pas înainte şi imediat unul înapoi, ceea ce face ca orice decizie să fie mai dificilă, spune ea într-o discuţie cu ZF avută vineri la sediul central al Petrom. 

„Vrem să investim mai mulţi bani, vorbim de miliarde (euro), dar avem nevoie de predictibilitate şi stabilitate, mai ales că vorbim de investiţii mari, iar autorităţile române sunt factori de decizie în această privinţă. Aşa cum arată lucrurile acum, nu avem garanţii suficient de puternice pentru investiţii (investiţia pentru gazele din Marea Neagră), avem nevoie de liberalizarea pieţei de gaze. Am avut în octombrie Legea off-shore, schimbată în ultimul moment, iar după numai două luni a venit OUG 114. Acest lucru demonstrează instabilitate“.

Pentru proiectele de investiţii de genul celor din Marea Neagră, unde se forează în ape adânci, investiţia se face toată o dată, la început, şi vorbim de miliarde. Nu este genul de investiţie pe care o începi şi apoi pe care poţi să o opreşti, a menţionat ea.

„Un proiect de acest gen este analizat din punct de vedere tehnic, comercial şi fiscal. Toate merg mână în mână, iar acum nu avem toate aceste elemente“.

Până în prezent, consorţiul Petrom/Exxon a investit 1,5 miliarde de dolari în explorarea resurselor de gaz din Marea Neagră, iar pentru a livra prima moleculă, care va fi minim peste doi ani de la începerea exploatării, mai trebuie investite câteva miliarde de dolari.

Noi am înaintat autorităţilor propu­nerile noastre (fiscale şi legislative - nu pot să vi le dezvălui), iar acum aşteptăm să discutăm, a menţionat ea.

„Cred că România este la răscruce, are această oportunitate din Marea Neagră, când cererea de gaze este în creştere, exploatarea lor va aduce avantaje economice României, dar dacă aceste investiţii nu se fac acum, viitorul energetic al României va fi provocator (România va fi nevoită să importe gaze dacă resursele actuale interne nu vor fi suficiente, aşa cum au fost la începutul acestui an -  n.red.)“.

Exxon şi OMV/Petrom, trei companii listate la bursă, nu au anunţat cât de valoroase sunt zăcămintele de gaze descoperite în Marea Neagră.

„Avem o imagine clară despre ce este acolo. Avem cel puţin opinia tehnică.“

Proiectul este suficient de valoros pentru Exxon, care este cea mai mare companie petrolieră americană şi a doua cea mai mare din lume, după arabii de la Aramco?

„Da!“, a răspuns ea.

Nu putea Petrom să exploreze şi să exploateze singură zăcămintele din Marea Neagră?

Exxon are cea mai mare experienţă şi expertiză în ape adânci, iar în astfel de proiecte vorbim de investiţii de miliarde, şi este bine să ai o diversificare a riscului şi parteneri care să vină cu expertiză şi bani, a menţionat ea.

S-a pus vreodată problema ca Exxon să îşi vândă partea din proiect altcuiva, având în vedere discuţiile din România şi toate modificările legislative care duc la amânări?

Nu! De ce ar vinde? Este un proiect valoros.

Proiectul de gaze din Marea Neagră este economic sau politic?

Fundamental este un proiect de business, dar peste tot în lume furnizarea de energie este o problemă geopolitică, a răspuns ea.  Petrom a avut în 2018 afaceri de 22,5 miliarde de lei, cu un profit de 4,1 miliarde de lei, cel mai bun câştig din 2013 încoace, când profitul a fost de 4,8 mld. lei.

În T1/2019, Petrom a raportat venituri de 5,5 mld. lei, în creştere cu 13,9%, şi un profit de 1,15 mld. lei, în creştere cu 15%.  Creşterea veniturilor a fost susţinută de preţurile mai mari, de vânzările mai mari de electricitate şi produse petroliere, care au compensat parţial volumele mai mici ale vânzărilor de gaze naturale.

Pentru Petrom, proiectul din Marea Neagră este esenţial pentru că îi asigură dezvoltarea în următoarele decenii, în condiţiile în care resursele interne de petrol şi gaze scad.

În jurul vânzărilor de gaze din Marea Neagră există o întreagă controversă, având în vedere că piaţa internă actuală nu este suficientă, iar Ungaria, o ţară fără resurse de gaze, de abia aşteaptă să beneficieze de descoperirile din Marea Neagră.

Prin livrarea şi pe alte pieţe, România poate deveni un jucător în regiune, a menţionat ea.

Conform informaţiilor din presă, premierul Orban ar fi ridicat această problemă la Washington, în discuţiile cu Donald Trump din luna mai, având în vedere că la mijloc este Exxon. 

De ce nu vă creaţi propria cerere pentru gazele din Marea Neagră, de ce nu cumpăraţi combinatele chimice ale lui Nicolae?

Avem în discuţie posibilitatea unor investiţii în combinate petrochimice, dar nu putem să spunem mai mult în acest moment, a menţionat ea.

Anual, Petrom investeşte 1 miliard de euro, din care 97% din investiţii merg în România şi numai 3% se duc afară, spune Verchere.

„Suntem un jucător important pentru economia României şi putem face mai mult“.

Petrom este o companie solidă, puternică şi care stă foarte bine din punct de vedere financiar şi care poate asigura energie României, suntem principalul plătitor de taxe şi unul dintre cei mai mari angajatori, iar ceea ce mi-a atras atenţia aici este mândria oamenilor din Petrom pentru locul în care lucrează şi pentru ceea ce fac, nu numai pentru companie, ci şi pentru România, şi nu de multe ori vezi acest lucru, spune ea.

Venirea britanicei Christina Verchere, 48 de ani, care are şi cetăţenie americană, la Petrom a fost o surpriză. Ea a înlocuit-o pe Mariana Gheorghe, cea care a condus cea mai valoroasă companie din România mai bine de 10 ani.

Austiecii de la OMV deţin pachetul majoritar, iar statul român mai deţine 20% din acţiuni la Petrom, câştigând din dividende şi taxele plătite de companie.

Pe bursă, Petrom valorează 21,6 miliarde de lei (4,6 mld. euro).

Christina Verchere a venit în România, la Petrom, după mai bine de 20 de ani petrecuţi la gigantul britanic BP, ultima poziţie fiind în Indonezia, o ţară cu peste 200 de milioane de locuitori.

Care sunt calităţile ei de manager?

Fundamental, eu sunt un profesionist din domeniul petrolului şi gazelor, toată viaţa am lucrat în acest domeniu. Pot să livrez rezultate, sunt un jucător de echipă şi sunt transparentă în decizii. Pe de altă parte, poate câteodată sunt nerăbdătoare în a vedea lucrurile făcute.

De ce a venit în România, de ce a acceptat să preia Petrom?

M-a atras ideea de a conduce o companie integrată, care are exploatare, producţie, retail, şi de a conduce o companie care este importantă pentru o ţară, pentru România, spune ea.

La început am venit pentru un mandat de un an, dar imediat am ştiut că vreau să stau cinci ani (la început, mandatul era de un an, cu posibilitatea de a accepta încă 4 ani), a menţionat ea.

Şi voi obţine rezultate, a conchis ea.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO