Energie

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: România deţine o resursă importantă, gazul. Dar trebuie să ne gândim şi la alte soluţii energetice pe care ar trebui să le avem în portofliu

ZF Power Summit 2021

Christina Verchere, CEO OMV Petrom: România deţine o...

Autor: Alexandra Cepăreanu

23.02.2021, 11:49 266

Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, cu venituri din vânzări de circa 19,7 miliarde lei în 2020, în scădere cu 23% faţă de anul precedent, spune că România deţine cea mai importantă resursă energetică, gazul, însă are nevoie să găsească şi alte soluţii.

„România deţine o resursă importantă, gazul. Dar trebuie să ne gândim şi la alte soluţii energetice pe care ar trebui să le avem în portofliu nostru. Anul acesta, nivelul investiţiilor este asemănător cu cel de anul trecut, încercăm să fim prudenţi. Suntem încrezători în viitor”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

Ea consideră că tranziţia energetică este un subiect strategic pentru toţi jucătorii din domeniu gazelor, la nivel mondial, însă, importantă este viteza cuc are are loc această trazniţie.

„Tranziţia energetică este un subiect strategic pentru mulţi jucători din domeniu, la nivel mondial, şi este important să vedem ce se întâmplă pe parcursul acestei tranziţii, în următorii 10-20-30 de ani. Cred că schimbarea are deja loc, deci va continua să aibă loc. Dar viteza la care această tranziţie va avea loc este importantă.”

 

Alte declaraţii:

 

Trebuie să ţinem cont de ceea ce cere piaţa, consumatorii, să oferim o energie mai curată. Apoi trebuie să avem în vedere politicile publice şi contextul pandemiei, să ne gândim la climă şi digitalizare.

Avem mai mulţi factori de luat în calcul şi trebuie să ne gândim bine la anul 2030. Indiferent cum întrevedem tranziţia energetică, este vorba despre o combinaţie de soluţii.   Această tranziţie vine şi trebuie să ne adaptăm.

Ne interesează să adăugăm şi alte soluţii energetice, avem şi rafinărie, ne interesează şi regionalizarea. Ne ocupăm şi de lucrările din Bulgaria şi din Georgia. Marea Neagră este un bazin în care prospectăm pentru hidrogen. În Bulgaria suntem în faza de forare. Acum trebuie să vedem schimbările din legea offshore. Momentan nu am descoperit resursele în Bulgaria.

Ne uităm la creşterea capacităţii, din punct de vedere al tranziţiei energetice, gazul este important, dar alături de alte soluţii. Sunt anumite aspecte pe care trebuie să le gestionăm. Ne vom uita la această posibilitate, de creştere a capacităţii.

Dezbaterea pe marginea hidrogenului este importantă, la fel şi stocarea carbonului. Îcercăm să vedem ce anume e posibil şi cum am putea să acoperim şi alte zone.

Avem echipe bune şi cred că sectorul privat este un jucător important cu un rol important atât în finanţare cât şi în capabilităţile de a continua proiectele.

În ceea ce priveşte provocarea anului 2021, aceasta are legătură cu zona Mării Negre care este un subiect important.

Domnul Virgil Popescu a spus că decizia de investiţiei în proiectul de la Marea Neagră va fi luată anul acesta, iar producţia ar putea începe în 2024 - 2025. Îmi place că este încrezător, asta înseamnă că vrea să schimbe legea offshore. Dar acesta e un proiect de anvergură internaţională, durează ceva timp până când se bifează toţi factorii şi toate condiţiile. Durează circa 5 ani dezvoltarea acestui proiect. Trebuie însă să demarăm procesul, să aducem acest beneficiu economic României. Acest proiect face parte din procesul de tranziţie al României, este un proiect stabil care va oferi o redresare economică şi noi locuri de muncă.

Ne dorim ca proiectul să fie atractiv. Cadrul legislativ trebuie să fie bun, domnul ministru spunea că doreşte pentru companiile din România proiecte şi investiţii, iar noi ne dorim să aducem aceste investiţii în România pentru ca ţara că fie competitivă pe piaţă. Este un proict care presupune investirea mai multor miliarde de dolari, până acum am investit 1,5 miliarde de dolari.

Considerăm că în 2030, România va importa cam 40% din gazele pe care le va folosi.

Mult companii la nivel global încearcă să găsească cele mai bune soluţii pentru decarbonizare şi să găsească cele mai bune soluţii energetice. Când vorbim despre decarbonizarea opreaţunilor noastre, la finalul anului 2020 am înregistrat o reducere de 25% a emisiilor de carbon faţă de anul precedent.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO