Energie

Cine are nevoie de petrol la 100 de dolari barilul? Cei mai mari jucători europeni din industria de ţiţei fac mai mulţi bani cu petrolul la 50 de dolari barilul decât făceau înainte

Cine are nevoie de petrol la 100 de dolari barilul? Cei...

Autor: Ştefan Stan

02.08.2017, 16:40 1755

Producătorii majori de petrol reuşesc să câştige mai mulţi bani decât câştigau când barilul era la 100 de dolari, potrivit unui raport al Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană.

Giganţi precum BP sau Royal Dutch Shell s-au adaptat la preţurile mici prin reduceri de costuri şi îmbunătăţirea operaţiunilor, potrivit analiştilor Goldman. Principalii producători europeni au făcut mai mulţi bani în prima jumătate a acestui an, când preţul petrolului Brent a avut o medie de 52 de dolari barilul, decât au făcut în prima jumătate a lui 2014, când preţurile erau de 109 dolari barilul.

Atunci, preţurile ridicate ale petrolului, i-au făcut pe executivi să se extindă prea mult cu proiectele, iar întârzierile erau la ordinea zilei, costurile erau neoptimizate, şi ineficienţa domnea, potrivit Goldman. Acele proiecte, pornite în perioada de boom, acum au început să fie operaţionale producând venituri mai mari, în timp ce companiile au strâns curelele şi au făcut o serie de dezinvestiţii pentru a-şi reduce datoriile.  

“Simplificarea, standardizarea şi deflaţia au repoziţionat industria petrolului către o profitabilitate mai bună, reuşind să genereze cash în condiţiile curente de piaţă, care sunt mult mai dificile decât atunci când petrolul era peste 100 de dolari barilul, în 2013-2014”, spun analiştii de la Goldman.

În T2, cele mai mari companii petroliere din Europa au generat destul cash din operaţiuni pentru a acoperi 91% din cheltuielile de capital şi dividende, arătând că sunt aproape de a-şi finanţa plăţile către acţionari cu venituri generate de business, potrivit Goldman. Aceasta va oferi companiilor petroliere oportunitatea de a sista plata dividendelor prin emisiunea de noi acţiuni, care a diluat valoarea acţiunilor marilor jucători din industrie cu o valoare cuprinsă între 3 şi 13% din 2014 în prezent.

Anul viitor, dividendele marilor firme europene de energie vor avea randamente de 6%, potrivit estimărilor, comparativ cu un randament mediu per dividend de 3,6% din indicele Stoxx Europe 600. 

Preţul petrolului a ajuns, luni, la punctul maxim înregistrat în ultimele două luni, de 52,9 dolari pe baril, generat de consolidarea pieţei de petrol din Statele Unite şi de ameninţarea unor sancţiuni împotriva Venezuelei, stat membru al OPEC, scrie Reuters. Totuşi, miercuri preţul petrolului deja scăzuse la 49.18 dolari barilul. 

Statele Unite intenţionează să impună sancţiuni asupra sectorului de petrol al Venezuelei, ca răspuns la alegerile pentru Adunarea Constituantă din Venezuela, care au avut loc duminică şi au fost marcate de un val de violenţe soldate cu victime şi cu cel puţin 10 morţi. Autorităţile de la Washington au transmis că votul din Venezuela a fost „un vot al ruşinii”.

 
GERARD BAKER la Gala ZF 2024 (Editor global, The Wall Street Journal)