Energie

Cine este Emanuel Muntmark, omul care a pus pe picioare proiecte eoliene cât un reactor nuclear

Autor: Roxana Petrescu

14.09.2010, 23:58 4516

Dacă la începutul lui 2008 puţină lume ştia cine este EmanuelMuntmark, în numai doi ani omul de afaceri suedez de origine românăa ajuns să fie considerat ca unul dintre cei mai puternicidezvoltatori de proiecte eoliene, vânzându-şi parcurile cătrecompanii precum CEZ, Petrom sau ButanGas.

Datele de la începutul lunii august din partea Transelectrica arată că firmele în care numeleMuntmark apare ca acţionar au în dezvoltare sau au fost implicateîn realizare unor parcuri eoliene cu o capacitate de peste 890 MW, maimult decât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, ceeace înseamnă investiţii de circa 1,3 - 1,6 miliarde de euro, toatefiind localizate în Dobrogea.

Cum energia eoliană este unul dintre cele mai fierbinţiinvestiţii ale momentului, întrebarea vine de la sine: cine esteEmanuel Muntmark?

"Nu l-aţi cunoscut pe Muntmark? Păi este foarte simplu să daţide el! Cumpăraţi un parc eolian şi aşa îl veţi cunoaşte", spunsurse din piaţă.

Potrivit datelor disponibile de la registrul Comerţului,Muntmark are 57 de ani şi are cetăţenie suedeză, însă loculnaşterii este Voluntari, Ilfov. Până în acest moment, omul deafaceri a refuzat constant orice interviu sau discuţie on therecord cu presa.

"Este un om pe care sincer nici nu ştii de unde să-l iei. Sunttare puţine informaţii despre el, fiind practic opţiunea lui dea-şi menţine o prezenţă discretă. Din câte ştiu, au început relativdevreme să cumpere pământuri acolo unde vântul bătea cel mai bine,în Dobrogea. După ce au dezvoltat aceste proiecte, au bătut la uşainvestitorilor pentru a le vinde. Unii au deschis", spun alte sursedin piaţă.

Cei care au decis să deschidă uşa familiei Muntmark în ceea cepriveşte proiectele eoliene nu au fost orice investitori, ci lideripe segmentul în care activează cum ar fi CEZ, Petrom sauButanGas.

Cele mai mari tranzacţii

Cel mai mare parc eolian pe care Muntmark l-a vândut până acum afost cel care în cele din urmă a fost preluat de cehii de la CEZ.În total este vorba de 600 MW, amplasaţi în două localităţidobrogene, Fântânele şi Cogealac, investiţia totală ridicându-se la1,1 miliarde de euro. Tranzacţia nu este făcută în mod direct,iniţial în dezvoltarea parcului eolian intrând un alt dezvoltatorde proiecte din surse regenerabile, şi anume, Continental WindPartners (CWP).

La un an de la vânzarea parcului eolian către CEZ,reprezentanţii Continental Wind Partners (CWP) dădeau câtevadetalii în legătură cu întâlnirea cu Emanuel Muntmark.

"Căutam locuri bune pentru a începe dezvoltarea unor proiecteeoliene. Un coleg de-al meu se plimba prin Dobrogea în căutareaunei locaţii bune pentru un astfel de proiect şi l-a întâlnit peEmanuel Muntmark. Emanuel se apucase deja de lucrările la ceea ceavea să devină cel mai mare proiect eolian al României, dar nu aveabani să meargă mai departe. El ştia locurile, iar noi aveam banii,aşa că ne-am apucat de lucru", declarau în 2009 reprezentanţii CWP,pentru care intrarea în parteneriat cu Muntmark avea să devină ceamai mare afacere pe care au dezvoltat-o până în prezent în România.Întâlnirea despre care vorbeau reprezentanţii CWP a avut loc lasfârşitul anului 2005, an în care foarte puţină lume vorbea despreeoliene, iar în 2006 colaborarea deja a început.

"Când Emanuel a început să lucreze la acest proiect avea 3oameni, iar la final echipa lui a ajuns la 60 de oameni. Din parteanoastră, au fost circa 10 oameni împreună cu consultanţi", maispuneau reprezentanţii CWP în urmă cu un an.

Dincolo de CEZ, alte companii mari au ales să facă afaceri cuMuntmark. Petrom a cumpărat un parc de 45 MW de la o firmăcontrolată de omul de afaceri, iar ButanGas a preluat o firmă careface un parc de 25 MW, care la rândul ei era controlată deMuntmark.

Cea mai cunoscută afacere

Cea mai cunoscută afacere a lui Emanuel Muntmark este MonssonAlma. Potrivit site-ul firmei, Monsson Alma este compania-mamă aMonsson Group.

"Monsson Alma deţine acţiuni în 33 de companii, unele dintre elemai active şi mai influente decât altele. Mai mult de 20 dintre elesunt SPV-uri (Special Purpose Vehicles - firme cu scop special),adică sunt companii de proiect. În majoritatea companiilorsubsidiare, Monsson Alma sau Emanuel Muntmark deţin majoritateaacţiunilor sau controlul direct", se precizează pe site-ul Monsson.Firma a fost înfiinţată în 1997, iar din 2004 acţionarii se axeazăpe energie eoliană. Potrivit datelor Ministerului de Finanţe,Monsson Alma avea 35 de angajaţi şi afaceri de peste 4 milioane deeuro anul trecut.

Ce alte proiecte mai dezvoltă Muntmark?

Muntmark şi familia sa pot fi consideraţi principaluldezvoltator de proiecte eoliene din România luând în calcul faptulcă numele acestora a apărut în dezvoltarea unor parcuri eoliene cuo capacitate de peste 890 MW.

Din cei 890 MW, 600 MW au fost preluaţi de către cehii de laCEZ, 45 MW au fost cumpăraţi de Petrom, cea mai mare companielocală, iar 25 MW au intrat în portofoliul ButanGas România, unuldintre cei mai importanţi jucători din piaţa locală a distribuţieide gaz petrolier lichefiat.

Restul de circa 220 MW au contracte de racordare la reţea,acesta fiind unul dintre cei mai importanţi paşi în dezvoltareaunui parc eolian, şi sunt dezvoltaţi prin mai multe firmecontrolate de Muntmark.

"Monsson Alma are proiecte în curs de dezvoltare pe coastaromână a Mării Negre şi în partea de sud-vest a României.Portofoliul Monsson Alma cuprinde 1.850 MW", se mai arată pesite-ul companiei. Emanuel Muntmark nu a fost disponbil pentrudeclaraţii până la închiderea ediţiei.

De 45 de ori mai mult vânt

Datele Transelectrica arată că la începutul lunii august aveaucontracte de racordare la reţea, fie că este vorba despreTranselectrica, fie că sunt reţelele de distribuţie din diferiteleregiuni ale României, peste 130 de proiecte care totalizauaproximativ 3.600 MW, adică mai mult de cinci reactoare nucleareale centralei de la Cernavodă.

Specialiştii din piaţă spun că odată obţinut contractul deracordare, cel mai probabil este ca investitorul respectiv săfinalizeze construirea parcului eolian.

Potrivit estimărilor făcute de Asociaţia Română pentru EnergieEoliană, anul acesta sunt şanse să fie puse în funcţiune parcurieoliene cu o capacitate totală de 650 MW, ceea ce ar însemna depeste 45 de ori mai mult faţă de capacitatea în proiecte eoliene pecare o avea România anul trecut. Cele mai mari contribuţii le voravea parcurile făcute de cehii de la CEZ şi de Energias dePortugal.

Un investitor necunoscut

  • Nume: Emanuel Muntmark
  • Locul naşterii: Voluntari, Ilfov
  • Cetăţenie: suedeză
  • Vârstă: 57 de ani
  • Cea mai cunoscută firmă: Monsson Alma
  • Momentul când a intrat în afacerile cu vânt: 2004
  • Număr de companii pe care le are în portofoliu: 33
  • Cele mai cunoscute tranzacţii: 600 MW către cehii de la CEZ, 45MW către Petrom, 25 MW către ButanGas România
  • Potrivit datelor de la Transelectrica, Muntmark dezvoltă prinmai multe firme alte proiecte de 220 MW care au deja contracte deracordare la reţea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO