Energie

Cine sunt chinezii care ar putea deveni stăpânii celei mai mari rafinării din România? Au afaceri de 35 mld.$ şi peste 21.500 de oameni

Cine sunt chinezii care ar putea deveni stăpânii celei...

Autor: Roxana Petrescu

15.12.2015, 14:13 718

CEFC China, compania care ar putea deveni acţionarul majoritar al KMG International, fostul Rompetrol, în baza unui memorandum de înţelegere semnat cu unicul acţionar al grupului, kazahii de la KazMunayGas, este o firmă înfiinţată în 2002 care a devenit una dintre cele mai puternice prezenţe din China. Potrivit datelor de pe site-ul companiei, CEFC China a raportat anul trecut venituri de circa 35 de miliarde de dolari (220 de miliarde  de yauni chinezeşti), principalele activităţi ale companiei fiind serviciile financiare, procesarea industrială şi vânzarea de petrol şi gaze naturale. Peste 60% din încasări din zona de petrol şi gaze, 25% din zona financiară, restul fiind generat de activităţile industriale.

Compania a fost inclusă în Topul Fortune Global 500, unde anul acesta ocupă poziţia 342, în urcare cu 7 locuri faţă de cea din ediţia precedentă a clasamentului. Datele din Fortune 500 arată că firma a generat vânzări de 35 de miliarde de dolari în 2014, în creştere de 1% faţă de 2013, un profit de 561 de milioane de dolari şi are peste 21.500 de angajaţi.

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional. Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolariîn ianuarie-septembrie anul acesta. KMG International are circa 7.500 de angajaţi.

În septembrie, anul acesta, KMG International a bătut palma tot cu chinezii de la China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea a 51% din distribuitorul francez de carburanţi Dyneff, care are operaţiuni în Franţa şi Spania.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO