Energie

Cine sunt creditorii Hidroelectrica şi cum îi afectează insolvenţa companiei?

Cine sunt creditorii Hidroelectrica şi cum îi afectează insolvenţa companiei?

Autor: Roxana Petrescu

22.06.2012, 12:44 2615

Potrivit KPMG, Hidroelectrica are împrumuturi pe termen lung cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Citibank, ING Bank, EFG Eurobank Luxembourg, Unicredit Bank Austria, Banca Comercială Română, BRD Group Société Générale şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

"Conform acestor contracte de împrumut, societatea trebuie să îndeplinească anumite condiţii, care includ printre altele indicatori financiari calculaţi pe baza situaţiilor financiare ale societăţii întocmite în conformitate cu standardele inter­naţionale de ra­portare financiară, situaţii care nu sunt dispo­nibile la data ra­por­tului nostru, fiind în curs de în­toc­mire. Neîndeplinirea condiţiilor stipu­late în contractele de împrumut, inclusiv cele referitoare la indicatorii financiari, ar putea determina soli­citarea rambursării ancipate a acestor împrumuturi şi în consecinţă anumite datorii pe termen lung ar trebui prezentate ca datorii pe termen scurt, fără a afecta capitalurile proprii ale societăţii", este singura rezervă exprimată în raportul întocmit de KPMG pe data de 25 mai. Pe 15 iunie Hidroelectrica şi-a cerut insolvenţa şi a obţinut-o pe 20 iunie.

Raportul de audit nu le-a dat atunci emoţii băncilor creditoare ale Hidroelectrica, însă o lună mai târziu acestea au aflat cu stupoare că societatea intră în insolvenţă. În urma acestei măsuri, băncile ar putea fi nevoite să provizioneze împrumuturi de zeci sau sute de milioane de lei acordate companiei, ceea ce face ca riscurile la nivelul sistemului bancar să crească foarte mult. De ce nu a văzut auditorul această situaţie?

"Aceşti indicatori (invocaţi de Hidroelectrica în motivarea cererii de insolvenţă - n. red.) nu erau disponibili la data aprobării situaţiilor financiare statutare de către consiliul de administraţie a societăţii asupra cărora noi am emis un raport de audit cu rezerve. Noi urmărim cu atenţie acest subiect şi nu avem alte comentarii în acest moment", au declarat ieri reprezentanţii KPMG.

Un grafic detaliat al creditorilor Hidroelectrica, inclusiv sumele datorate este disponibil pe ZF Corporate, serviciul de ştiri cu plată al Ziarului Financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO