Energie

Cine sunt noii regi ai regenerabilelor? Boomul eolian a trecut de la tendinţă la certitudine: proiecte de peste 2,5 mld. euro au contractele de racordare. Din 2024 încep să se lege la reţea

Autor: Roxana Petrescu

25.01.2023, 00:08 7992

Anul trecut, proiecte eoliene cu o capacitate de circa 1.700 MW au obţinut contractele de racordare la reţea, un pas esenţial care aproape garantează realizarea investiţiilor Capacitatea este de 2,5 ori mai mare faţă de cea din 2021 Punerile în funcţiune încep în 2024 Doi oameni de afaceri din Buzău, Gheorghe Manole şi Vasile Domente, devin cei mai puternici jucători din acesta al doilea val de eoliene.

Datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor publice ale Transelectrica, opera­torul sistemului energetic naţional, arată că anul trecut revenirea banilor în domeniul energiei verzi a trecut de la faza de discurs, la certidutine.

Proiecte eoliene cu o ca­pacitate totală de circa 1.700 MW au obţinut în 2022 contractele de racordare la reţea, etapă esenţială în dezvoltarea unei investiţii de acest tip, care-i garantează accesul la reţea şi indică şanse foarte ridicate de realizare.

În bani, aceşti 1.700 MW înseamnă investiţii de aproape 2 miliarde de euro. Totodată, anul trecut a adus o creştere semnificativă a proiectelor care au obţinut contractele de racordare faţă de 2021, de 2,5 ori în capacitate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO