Energie

Cine vine la ZF Power Summit 2019? Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas, cel mai nou investitor în Marea Neagră, şi Adrian Volintiru, şeful Romgaz, pe lista de speakeri

Greii energiei, la dezbaterile ZF Power Summit: Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas (st.) şi 
Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz (dr.)

Greii energiei, la dezbaterile ZF Power Summit: Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas (st.) şi Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz (dr.)

Autor: Roxana Petrescu

11.02.2019, 00:05 398

ZF Power Summit, conferinţa care s-a transformat într-o referinţă pentru piaţa energiei prin calibrul invitaţilor săi şi prin calitatea dezbaterilor, va avea loc anul acesta în perioada 19-20 februarie la hotelul Radisson Blu, sala Atlas, din Bucureşti.

Una dintre cele mai importante ştiri de anul acesta este decizia Black Sea Oil & Gas, companie care-i are în spate pe americanii de la Carlyle, de a merge mai departe cu proiectul din Marea Neagră, în zona de mică adâncime. Investiţia pe care o va demara Black Sea Oil & Gas în platoul continental al Mării Negre este estimată la 400 mil. dolari pentru a scoate la suprafaţă gaze în valoare la zi de peste 2 mld. dolari.

Punga de gaze identificată în zona de mică adâncime a Mării Negre, la 126 de kilometri de ţărm, conţine o cantitate de circa 10 miliarde de metri cubi, producţia anuală fiind de un miliard de metri cubi, echivalentul a 10% din consumul naţional.

Cumpărător pentru noul gaz deja există, francezii de la Engie, documentele pentru conducta de transport sunt gata, fiind în vigoare acorduri cu Trangaz, constructorul sondelor este ales.

Primul proiect de gaz nou din Marea Neagră începe, în ciuda tuturor incertitudinilor fiscale, semn că dincolo de declaraţiile acide, gazul din Marea Neagră este un pariu pe plus pentru investitori.

Ce urmează de acum încolo pentru acest proiect?

Mark Beacom, directorul general al Black Sea Oil & Gas, vine în calitate de speaker la ZF Power Summit pentru a vorbi despre cel mai nou proiect de explorare şi producţie din Maea Neagră, primul de acest gen după 1989.

Însă cum ar putea fi utilizat gazul din Marea Neagră pentru a crea valoare adăugată locală? Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, s-a alăturat la rândul său dezbaterii ZF, compania de stat, cel mai mare producător local de gaze, fiind de altfel şi primul mare investitor care va pune la treabă această nouă resursă.

Astfel, într-un an, Romgaz va opera la Iernut o centrală pe gaze nouă, rezultată în urma unei investiţii de 270 mil. euro. Centrala este cea mai mare investiţie a statului în energie de la finalizarea Unităţii 2 de la Cernavodă, va avea o putere de 430 MW şi va transforma Romgaz într-unul dintre cei mai mari producători de energie din România.

Dincolo de zona de energie, Romgaz este la rândul său implicat în proiectele din Marea Neagră, anunţând că este în discuţii cu mai mulţi parteneri, printre care azerii de la SOCAR, pentru extinderea influenţei în zona offshore.

Ce alte planuri mai are cel mai mare producător de gaze din România?

Aflaţi la ZF Power Summit. Două zile. Totul despre energie.

 

Pentru informaţii actualizate despre acest eveniment, accesaţi www.zf.ro/conferinte pentru a vedea lista completă a speakerilor, dar şi agenda ZF Power Summit 2019 pe pagina dedicată conferinţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO