Energie

Clujenii de la Finas Group devin parteneri într-un joint venture cu DTEK Renewables International, investitor privat de energie din Ucraina, şi anunţă investiţii de 150 mil. euro în proiecte de energie din surse regenerabile

Clujenii de la Finas Group devin parteneri într-un joint...

Autor: Cristina Bellu

08.11.2022, 10:08 757

Finas Group, companie clujeană care operează pe piaţa energiei verzi, a devenit partener într-un joint venture cu DTEK Renewables International, principalul investitor privat de energie din Ucraina, pentru a dezvolta mai multe proiecte de energie din surse regenerabile în valoare de 150 de milioane de euro.

Cele două companii au început colaborarea la sfârşitul anului trecut printr-un proiect comun care vizează dezvoltarea unui parc eolian de 60 MW în localitatea Ruginoasa, judeţul Iaşi, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Investiţia, care se ridică la 90 de milioane de euro, potrivit oficialilor Finas, se află în acest moment în stadiul de proiectare şi de licitaţii echipamente, urmând să fie finalizată în 2024.

În paralel, în luna iunie 2022, Finas Group şi DTEK Renewables International au demarat un nou proiect în valoare de 60 de milioane de euro, care are în vedere dezvoltarea unui parc solar de 65 MW în localitatea Glodeni, judeţul Mureş, ce se întinde pe 90 de hectare şi care va fi finalizat anul viitor.

În momentul asocierii celor două companii, atât parcul eolian, cât şi cel solar aveau autorizaţie tehnică de racordare (ATR).

„Aceste investiţii sunt parte a unei colaborări în mai multe trepte şi pe mai mulţi ani cu DTEK Renewables International, pentru dezvoltarea a 200 MW. Proiectele de acest tip reprezintă un magnet pentru dezvoltarea zonelor respective. Ele devin poluri pentru investiţiile industriale viitoare, atrăgând companii care au în vedere consum de energie verde exclusiv pentru produsele lor”, spune Claudiu Şugar, CEO Finas Group.

Cele două amplasamente, Ruginoasa (Iaşi) şi Glodeni (Mureş), au fost alese de Finas Group ţinând cont că ambele judeţe au deficit major de energie şi, cu atât mai mult, de energie din surse regenerabile. Decizia de a face un parc eolian la Ruginoasa a venit ca urmare a studiilor de vânt făcute, care au arătat potenţialul eolian considerabil al ariei respective. Odată finalizate cele două investiţii, în sistemul energetic naţional se vor livra cantităţi foarte mari de energie – 200.000 MW/an la Ruginoasa şi 74.000 MW/an la Glodeni.

„Acestea sunt primele investiţii ale DTEK Renewables International în România, ca parte a planurilor companiei de a deveni un producător major de energie regenerabilă din ţară”, a spus şi John Stuart, CEO al DTEK Renewables International.

Înfiinţat în 2002, grupul Finas dezvoltă afaceri în piaţa de energie regenerabilă, agricultură şi HoReCa, şi în real estate.

Anul trecut, compania a înregistrat venituri totale de peste 11 mil. euro pe cele trei segmente de business, şi profit operaţional de 3,7 milioane euro, potrivit datelor transmise la solicitarea ZF de către oficialii companiei.

Pe zona de agricultură şi HoReCa, grupul operează business-ul Crama La Salina, cu afaceri de 3 mil. euro în 2021 şi profit de 300.000 euro. În luna iunie, obligaţiunile producătorului de vin Crama la Salina, în valoare de 2 mil. euro, au debutat pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB.

Pe segmentul de energie, compania clujeană a marcat anul trecut venituri 5,7 milioane euro şi un profit operaţional de 2,3 milioane de euro.

Inainte de 2013, grupul a dezvoltat peste 80 MW (din care 64 MW în energie eoliană, 15 MW în energie solară şi 5 MW în hidrocentrale) şi are în operare în prezent 15 MW în energie solară cu fonduri de investiţii slovace şi cehe, potrivit datelor transmise de oficialii societăţii.

DTEK Renewables International este parte a Grupului DTEK, investitor privat în sectorul energetic al Ucrainei. Organizat în prezent ca un holding cu şapte subsidiare deţinute în totalitate şi încorporate în Ţările de Jos, grupul are majoritatea operaţiunilor şi activelor sale în Ucraina.

Întreprinderile DTEK generează energie electrică prin centrale solare, eoliene şi termice, sunt implicate în producţia de cărbune şi gaze naturale, şi comercializează produse energetice atât pe pieţele ucrainene, cât şi pe cele internaţionale. Totodată, distribuie şi furnizează energie electrică clienţilor, oferă produse şi soluţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice şi dezvoltă o reţea de staţii de încărcare rapidă cu energie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO