Energie

Coaliţia pentru Dezvoltarea României : Securitatea energetică a României poate fi periclitată de lipsa investiţiilor în capacităţi de generare a energiei electrice

   Coaliţia pentru Dezvoltarea României : Securitatea...

Autor: Roxana Rosu

19.06.2020, 15:32 230

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) transmite un semnal de alarmă cu privire la importanţa deblocării cadrului legislativ pentru a stimula investiţiile în noi capacităţi de producere a energiei electrice prin asigurarea dreptului investitorilor de a semna contracte bancabile negociate pe termen lung, în afara pieţei centralizate.

 CDR apreciază că prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 74/2020 s-a început procesul de aliniere şi concordanţă a legislaţiei primare din România cu prevederile Regulamentului (UE) 943/2019, obligatorii si direct aplicabile deja de la 1 ianuarie 2020.

Cu toate acestea, proiectul de lege (L321/2020) adoptat de Senatul României în data de 10 iunie 2020 şi înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi adoptareabrogă această prevedere, în loc să o extindă necondiţionat la toţi participanţii la piaţa de energie electrică şi indiferent de anul punerii in funcţiune a capacităţilor de producţie, fapt ce creează un risc major de acutizare a blocajului din ultimii 8 ani, mai ales în condiţiile în care situaţia investiţiilor în sector este încă stagnantă.

”Deşi, în conformitate cu interpretarea ANRE a prevederilor Regulamentului (UE) 2019/943, prin ordin al preşedintelui ANRE se instituie acest drept, începând cu 1 aprilie 2020, cel putin pentru toţi participanţii la piaţa de energie electrică care încheie astfel de contracte pentru perioadă de livrare mai mare de 1 an, în continuare suntem foarte îngrijoraţi de faptul că la nivel de Parlament nu există niciun fel de disponibilitate de a alinia şi corela prevederile Legii nr. 123/2012 cu cele ale Regulamentului (UE) 943/2019 în sensul acordării acestui drept tuturor participanţilor la piaţă şi fără alte îngrădiri legislative”, arată comunicatul CDR.

Practic, în ultimii ani investiţiile private în domeniul generării energiei electrice s-au diminuat dramatic până aproape de zero.

Potrivit Coaliţiei, parcul de generare a energiei electrice din surse convenţionale în România este îmbătrânit şi are nevoie de investiţii masive de capital. Importante capacităţi instalate se apropie de termenul de retragere din exploatare din motive de vechime, conformitate cu legislaţia europeană de mediu sau performanţă economică.

”O sursă de finanţare importantă pentru substituirea acestora, capitalul privat, întâmpină însă obstacole insurmontabile originate de cadrul legislativ în vigoare”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO