Energie

Comănescu la al doilea contract cu Gazprom: omul de afaceri român va face foraj în Marea Barents pentru petrol arctic

Comănescu la al doilea contract cu Gazprom: omul de afaceri români va face foraj în Marea Barents pentru petrol arctic

Foto: Cristi Cimpoes

Autor: Roxana Petrescu

14.03.2013, 09:26 1808

Grup Servicii Petroliere, companie care face parte din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu, a câştigat un nou contract cu gigantul Gazprom, de data aceasta pentru a face foraj în căutarea "aurului negru" din apele îngheţate ale Mării Barents.

Operaţiunile sunt programate să înceapă în iunie şi vor fi realizate în zăcământul Dolginskoye, amplasat în zona de sud est a Mării Barents din platforma continentală rusească. Contractul a fost semnat cu Gazprom Neft, divizie a Gazprom.

"Este binecunoscut faptul că explorarea în zona arctică este mai dificilă decât în orice altă zonă. Din 2004 am investiti aproape un milliard de euro în achiziţii şi modernizarea platformelor şi vaselor", a declarat Gabriel Comănescu, preşedinte şi CEO al Grup Servicii Petroliere.

Primul contract cu ruşii de la Gazprom a fost câştigat de către GSP în noiembrie 2009 în urma unei licitaţii la care au mai participat firme din Emiratele Arabe Unite şi din Italia. Valoarea contractului a fost de circa 270 de milioane de dolari.

Practic, GSP a trebuit să construiască pentru Gazprom, beneficiarul final al lucrării, o conductă pentru transportul gazelor naturale, cu o lungime de peste 159 de kilometri, aceasta fiind subacvatică.

Conducta Dzhubga - LazarevskoeSoci (DLS) con struită de GSP este inclusă de guvernul Federaţiei Ruse în programul Obiectivelor Olimpice, urmând să asigure aprovizionarea cu gaze naturale pentru zona de coastă a Mării Negre din Caucaz şi creşterea ofertei de gaze naturale a oraşului Soci care va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014. Conducta va livra anual 3,8 miliarde de metri cubi de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO