Antreprenori locali

Comănescu se uită spre forajul la mare adâncime şi negociază cu Chevron şi ExxonMobil în Africa de Vest

23 sep 2014 Autor: Roxana Petrescu

Gabriel Comănescu, omul de afaceri constănţean care controlează compania de foraj marin Grup Servicii Petroliere, analizează o investiţie de 600 de milioane de dolari într-o plat­for­mă de foraj la mare adâncime (deep water - engl.).

Este primul pas pe care Comă­nescu îl face în acest domeniu în con­textul în care cele opt platforme pe care le are acum în portofoliu îi permit să execute lucrări doar în ape cu adâncime mică (shallow water -  engl.).

Potrivit informaţiilor existente, fo­rajul marin la mică adâncime este exe­cutat în ape de circa 150-200 de metri, dar bătălia grea se dă acum pe sectorul de deep water, lucru vizibil şi în Marea Neagră, unde giganţi precum Exxon­Mobil sau Lukoil execută lucrări de explorare de acest tip.

„Am vrea să construim două plat­forme de foraj marin, cel mai probabil într-un şantier din Norvegia. Mi-ar plă­cea să le fac şi la noi, dar nu se poate. Una dintre aceste platforme va fi capa­bilă să execute lucrări deep water“, a spus Gabriel Comănescu.

El spune că investiţia într-o plat­formă de acest tip poate ajunge până la 600 de milioane de dolari, în timp ce construcţia unei platforme destinate lucrărilor în ape mai puţin adânci este evaluată la 200 mil. dolari.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.09.2014

 
Cuvinte cheie:
Antreprenori locali
, Gabriel Comănescu
, foraj marin
, Chevron
, ExxonMobil
, deep water
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide