Energie

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a investit 13,5 mil. euro pentru modernizarea unui preîncălzitor de aer. CEO: Proiectul asigură menţinerea continuităţii fluxului cald, ne îmbunătăţeşte eficienţa şi reduce costurile

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi a investit 13,5...

Autor: Cristina Bellu

22.12.2020, 11:37 550

Liberty Galaţi anunţă finalizarea unei investiţii de 13,5 milioane de euro în modernizarea completă a preîncălzitorului de aer aferent unui furnal al combinatului siderurgic, proiect care va îmbunătăţi atât performanţa cât şi costurile instituţiei.

“Acest proiect complex reprezintă o modernizare esenţială şi de anvergură ce asigură menţinerea continuităţii fluxului cald, ne îmbunătăţeşte eficienţa şi reduce costurile”, spune Bogdan Grecu, directorul general al Liberty Galaţi.

Preîncălzitorul de aer sau cauper-ul este un echipament de mare capacitate, cu o înălţime de peste 40 de metri, ce asigură preîncălzirea aerului insuflat în furnal la o temperatură de circa 1.200 de grade celsius. În prezent, se fac testele finale la cald, însă echipamentul a fost deja introdus în fluxul de producţie, după ce parametrii au atins valorile proiectate.

Tehnologia implementată la acest cauper este de ultimă generaţie şi asigură obţinerea unor performanţe superioare în operarea furnalului, dar şi costuri mai bune, pe baza unei eficienţe energetice sporite.

Lucrarea de modernizare a fost executată de furnizori de specialitate din România, Luxemburg, Germania şi Portugalia, alături de experţi ai combinatului.

Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic integrat din România, cu o forţă de muncă de circa 7.600  de oameni şi o capacitate de producţie actuală de aproximativ 2 milioane de tone de oţel pe an pentru clienţi din domeniul construcţiilor, naval, petrolier şi gaze, precum şi cel al producţiei de energie regenerabilă.

Alianţa GFG, condusă de miliardarul indian Sanjeev Gupta, care deţine în portofoliu şi combinatul de la Galaţi, a anunţat anul acesta ca are în plan investiţii de 1 mld. euro în unitatea din Galaţi printr-un pro­gram pe zece ani, care include modernizarea capacită­ţilor de turnare, laminoare şi liniile de acoperire, precum şi instalarea unui cuptor cu arc electric, pentru a reduce emisiile de carbon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO