Energie

Comisia Europeană a aprobat scutirea parţială a industriei energofage de la costurile cu energia verde. Marii consumatori vor economisi 750 mil. euro între 2014 şi 2024

Comisia Europeană a aprobat scutirea parţială a...

Autor: Radu Bostan

15.10.2014, 16:18 353

Marii consumatori de energie vor economisi anual, timp de 10 ani, până la 75 milioane de euro din cheltuielile cu certificatele verzi, după ce Comisia Europeană (CE) a aprobat solicitarea României de a reduce cu până la 85% contribuţia industriei la schema de sprijin pentru energia regenerabilă.

"Schema României permite întreprinderilor care consumă multă energie electrică şi sunt expuse în acelaşi timp la comerţul internaţional să rămână competitive fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică. Aceasta va permite României să îşi realizeze obiectivele pentru 2020 în materie de combatere a schimbărilor climatice, abordând totodată în mod corespunzător şi riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon", a anunţat comisarul european pentru concurenţă, Joaquin Almunia.

Principalii beneficiari ai derogării vor fi producătorul de aluminiu Alro Slatina şi combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, cei mai mari consumatori de energie din ţară. Ambii îşi vând produsele pe piaţa internaţională la preţuri determinate pe Bursa de Metale din Londra, concurând cu producători din state cu legislaţie mai laxă în domeniul mediului, precum China, Rusia şi Turcia.

Până la 300 de companii industriale îşi vor putea diminua cu 40-85% contribuţia la schema de sprijin pentru energia regenerabilă, în funcţie de intensitatea energetică. În schimb, de-a lungul celor 10 ani de aplicare a schemei, de la 1 decembrie 2014 până în 2024, companiile nu vor avea voie să înregistreze datorii la bugetul de stat şi nici să disponibilizeze mai mult de 25% din numărul angajaţilor. În plus, acestea va trebui să ia măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice, să îşi menţină activitatea în Spaţiul Economic European (UE plus Islanda, Liechtenstein şi Norvegia) şi să încheie parteneriate cu instituţii de învăţământ în vederea atragerii de personal calificat.

România a solicitat derogarea în baza unei noi politici formulate de Comisia Europeană anul trecut. După mai mulţi ani de susţinere necondiţionată a investiţiilor în energia regenerabilă, organismul european a decis în 2013 să sprijine reindustrializarea Europei, pentru ca blocul comunitar să rămână competitiv în raport cu economiile emergente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO